story images
story images
mk-logo
Berita
Video TMJ komen 'baik tukar PM' tak patut - Pemimpin Bersatu
Diterbitkan:  Apr 27, 2019 1:21 PM
Dikemaskini: 6:10 PM

Pihak istana perlu menghormati pilihan rakyat dalam mengundi kerajaan hari ini yang telah memilih Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri, kata Anggota MPT Bersatu Mohd Rafiq Naizamohideen.

Beliau mengulas sebuah video yang merakam Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Video itu memaparkan Tunku Ismail sedang beredar meninggalkan Stadium Tan Sri Dato' Haji Hassan Yunos Stadium di Larkin, Johor selepas pasukan bola sepak JDT 1-0 tewas kepada Shandong Luneng pada perlawanan Kejuaraan Liga AFC pada malam Rabu.

Ketika kenderaan SUV berwarna hitam yang membawa TMJ lalu, peminat JDT melaungkan "hidup TMJ" tetapi ada seorang yang berkata "tukar Mora" merujuk jurulatih JDT, Benjamin Mora.

Tunku Ismail duduk di bahagian depan kenderaan SUV yang kemudiannya tiba-tiba berhenti dan pewaris takhta kesultanan Johor itu mengeluarkan kepala baginda dan bertitah: "Daripada tukar Mora baik tukar perdana menteri."

Ini mengundang tawa peminat JDT, yang mana Tunku Ismail ialah pemilik kelab bola sepak itu.

Dalam suatu kenyataan, Mohd Rafiq berkata pihak istana akan dihormati sekiranya menghormati hasrat rakyat.

"Parti-parti politik yang menang pilihan raya berkuasa dan berhak memutuskan kedudukan perdana menteri.

"Semua orang, termasuk institusi diraja perlu menghormati pilihan rakyat pada pilihan raya lalu," katanya.

[Baca beruta penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini