Malaysiakini
BERITA

Rais Yatim: Amat baik Zakir Naik dipulangkan saja ke India

Diterbitkan
Dikemaskini 14 Ogs 2019, 6:13 pagi

Bekas menteri Rais Yatim menyokong gesaan agar pendakwah Islam tersohor, Dr Zakir Naik untuk dihantar pulang semula ke India.

Rais berkata, ini selepas Zakir, seorang warganegara India, mencetuskan kontroversi di negara ini.

“Sebelum Zakir Naik menetap di sini kita harmonis. Kini kaum Hindu pula dikacaunya dgn komen-komen memperkecilkan mereka.

“Zakir sedang berperanan bahaya batu api. Amat baik dia dipulangkan saja ke India,” katanya dalam satu hantaran di Twitter.

Rais berkata, keputusan membenarkan Zakir, yang dikehendaki oleh pihak berkuasa India atas dakwaan terbabit pengubahan wang haram, menetap di negara ini telah mewujudkan satu isu diplomatik.

“Kerana dia, hubungan Malaysia-India juga muram. Kita ada banyak kerja lain lagi,” katanya.

Zakir, dalam ucapannya minggu lalu, dilaporkan berkata, penganut Hindu di Malaysia lebih menyokong Perdana Menteri India Naderan Modi daripada Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Penceramah kontroversi itu walau bagaimanapun hari ini mendakwa ucapannya berhubung penganut Hindu di negara ini diambil di luar konteks.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad semalam mengulangi kenyataannya bahawa Dr Zakir Naik tidak akan diusir keluar dari Malaysia di sebalik desakan daripada anggota jemaah menteri supaya pendakwah Islam kontroversial itu diekstradisi ke India.

Walau bagaimanapun, Mahathir berkata Malaysia mengalu-alukan jika ada mana-mana negara lain yang sanggup menerima Zakir.


Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.