Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dijangka menarik balik sokongan terhadap kerajaan di Dewan Rakyat.

Sumber yang rapat dengan presiden Muda itu berkata pengumuman rasmi dijangka dibuat lewat hari ini, menjelang sidang khas Dewan Rakyat esok untuk Semakan Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12.

"YB (Saddiq) telah menghantar surat kepada pejabat Speaker Dewan Rakyat Johari Abdul pada tengah hari, hari ini, memaklumkan tindakannya untuk menjadi sebahagian daripada blok pembangkang," kata sumber itu kepada Malaysiakini.

“Tetapi Muda tidak akan menyertai Perikatan Nasional (PN). YB (Syed Saddiq) akan menjadi kuasa ketiga.

“Muda kekal menyokong agenda kerajaan apabila mengundi (di Dewan Rakyat) mengenai reformasi perlembagaan dan institusi,” kata sumber itu.

Sidang khas Dewan Rakyat esok akan menyaksikan Ahli Parlimen Pulai yang baru dipilih Suhaizan Kaiat daripada Pakatan Harapan (PH) menyertai bangku kerajaan dan memulihkan majoriti dua pertiga gabungan itu.

Bagaimanapun, penarikan balik sokongan Syed Saddiq akan menyebabkan kerajaan kekurangan satu kerusi daripada jumlah minimum yang diperlukan untuk meluluskan beberapa pembaharuan termasuk hak kewarganegaraan bagi wanita yang berkahwin dengan bukan warganegara Malaysia di luar negara dan memisahkan jawatan peguam negara dan pendakwa raya.

Sumber kedua daripada Muda turut mengesahkan keputusan Syed Saddiq dan menjangkakan pengumuman akan dibuat petang ini.

“Pada malam ini juga akan ada townhall dalam talian untuk Syed Saddiq menjawab sebarang pertanyaan,” kata sumber pimpinan Muda.

Awal hari ini, Setiausaha Agung DAP Anthony Loke telah mengingatkan Syed Saddiq bahawa kemenangannya di kerusi Parlimen Muar pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) adalah kerana sokongan PH.

Pada 5 Sept, Syed Saddiq mengancam menarik balik sokongan terhadap kerajaan perpaduan sekiranya tiada penjelasan daripada Jabatan Peguam Negara (AGC) berhubung penarikan balik 47 pertuduhan rasuah terhadap Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi.

AGC bagaimanapun berkata keputusan itu dibuat berdasarkan alasan yang kukuh.

Dalam satu kenyataan petang ini, Muda mengesahkan parti itu telah keluar daripada blok kerajaan.

Menurutnya, keputusan Peguam Negara yang telah melepaskan tanpa membebaskan Ahmad Zahid tanpa penjelasan yang menyakinkan telah menimbulkan banyak tanda tanya kepada rakyat secara umum.

"Ini melanggar prinsip kerajaan Madani yangi ngin melawan rasuah.

"Sehubungan keputusan tersebut, Muda percaya bahawa institusi perundangan negara ini telah dicemari dan kerajaan Perpaduan seolah-olah telah menormalisasikan budaya rasuah,” kata kenyataan itu.

Menurutnya lagi, janji-janji reformasi yang dibuat sebelum pilihan raya banyak diabaikan dengan memberi alasan kerajaan sekarang masih baru.

Namun begitu, katanya, Muda akan tetap komited untuk menyokong usaha kerajaan dalam agenda pembangunan negara progresif yang memerlukan undi dua pertiga dewan seperti agenda melaksanakan reformasi institusi.

Lihat Komen
ADS