Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Zambry terajui BN sebagai pengarah pilihan raya bagi PRK Sg Bakap

Setiausaha Agung BN Zambry Abdul Kadir akan mengetuai gabungan itu sebagai pengarah pilihan raya pada pilihan raya kecil (PRK) Sungai Bakap yang akan datang, bagi membantu calon Pakatan Harapan (PH) Dr Joohari Ariffin.

Keputusan itu dicapai pada mesyuarat Majlis Tertinggi Umno yang dipengerusikan oleh presiden parti Ahmad Zahid Hamidi, menurut Setiausaha Agung Umno, Asyraf Wajdi Dusuki dalam satu kenyataan malam ini.

Pengerusi Umno Pulau Pinang dan veteran parti Musa Sheikh Fadzir dilantik sebagai pengarah operasi pilihan raya, manakala Ahli Majlis Tertinggi Umno Ahmad Maslan ditugaskan untuk mengetuai bilik gerakan parti.

“Umno akan menggerakkan semua jentera parti untuk membantu calon kerajaan perpaduan pada PRK N20 Sungai Bakap,” kata Asyraf.

Menjelang hari penamaan calon pada Sabtu, BN-PH mengumumkan Joohari daripada PKR sebagai calon mereka, manakala Perikatan Nasional menamakan Naib Ketua PAS Nibong Tebal Abidin Ismail.

Joohari memulakan kerjayanya sebagai guru dan bersara daripada perkhidmatan awam pada 1 Sept 2023, manakala Abidin bekerja dalam bidang logistik dan merupakan pembantu kepada penyandang kerusi Sungai Bakap, Allahyarham Nor Zamri Latiff, juga daripada PAS.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 6 Julai untuk hari mengundi, 22 Jun sebagai hari penamaan calon dan 2 Julai untuk pengundian awal.

Kerusi Sungai Bakap, dengan 39,279 pengundi terdiri daripada 39,222 pengundi biasa dan 57 pegawai polis, kosong berikutan kematian penyandangnya Zamri daripada PAS pada 24 Mei.

Pada pilihan raya negeri lalu, Zamri yang merupakan Ketua PAS Nibong Tebal menewaskan calon PH Nurhidayah Che Rose dengan majoriti 1,563 undi.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS