Paling Popular
Terkini
mk-logo
Pengumuman
Ekosistem Bangunan Digital (12 of 13): Menjana Pendapatan dengan i-Ad
Diterbitkan:  Jun 23, 2021 10:03 AM
Dikemaskini: 2:03 AM

Bagi kebanyakan orang, pengurusan hartanah dianggap sebagai pusat kos, kurang prospek, dan selalu diuruskan dengan bajet yang terhad. Pendapatan utama berpunca daripada kutipan sewa dan penyelenggaraan bulanan tetap serta penggunaan fasiliti. Pusat keuntungan pengurusan hartanah, operasi tempat letak kereta, mungkin diserahkan kepada pengendali tempat letak kereta pihak ketiga oleh pemilik bangunan yang terpisah daripada pengurusan bangunan.

Kekurangan aliran pendapatan baru adalah faktor utama yang menyekat perkembangan masa depan industri pengurusan hartanah, terutama ketika wabak menyerang, bekerja dari rumah menjadi tren baharu, dan permintaan kepada ruang pejabat semakin menyusut.

Berita baiknya ialah, teknologi transformasi digital memberikan peluang yang belum pernah terbuka sebelumnya bagi pemilik perniagaan untuk menghidupkan semula industri melalui penumpuan teknologi, menggabungkan semua fungsi yang berbeza. Tempat letak kenderaan, sebagai salah satu komponen utama, tidak dapat dipisahkan dari keseluruhan ekosistem. Teknologi tempat letak kenderaan tanpa tunai dan tanpa sentuhan yang baru mengurangkan lagi kos dan kerumitan untuk mengemudi laman web tempat letak kenderaan.

Perkara asas bangunan digital adalah untuk membina hubungan antara pihak pengurusan dan penyewa, pekerja penyewa, pelawat, peniaga berdekatan, dan lain-lain melalui Aplikasi Tenant. Apabila semua jenis aktiviti dan komunikasi dapat disatukan dalam satu Aplikasi, ini membuka potensi perdagangan yang digelar Near Field Commerce, peluang yang tidak boleh dilepaskan oleh industri pengurusan hartanah. Topik ini pernah dibincangkan di Bangunan Digital Siri 6 dari 13 di Malaysiakini yang diterbitkan pada 5 May 2021, Ekosistem Bangunan Digital (6/13): Perniagaan Berhampiran (Near Field Commerce), Trend Masa Hadapan

Iklan perlu bergerak seiring dengan Near Field Commerce. Dengan aplikasi penyewa yang sampai kepada penyewa dan pekerja mereka, iklan digital, samada dalam bentuk notifikasi, mesej, sepanduk dan pop up, semuanya boleh dilakukan; dan iklan elektronik di layar paparan digital, atau fizikal di lobi atau layar paparan digital, lif, pintu boom dan pulau tempat letak kereta, yang dapat dikendalikan dari satu platform pentadbir.

Teh Hon Seng, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TimeTec

Teh Hon Seng, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TimeTec, memperkenalkan platform TimeTec i-Ad berkata, "i-Ad adalah platform iklan berasaskan teknologi cloud yang menampilkan iklan perniagaan anda pada aplikasi SaaS yang disasarkan kepada pengguna masing-masing. i-Ad adalah widget yang mudah dipadankan di hampir semua aplikasi SaaS termasuk Aplikasi TimeTec Tenant. Pembangun boleh memasang i-Ad pada SaaS mereka dan menjana pendapatan daripada paparan iklan dengan mudah. Pendapatan ini boleh mengimbangi yuran langganan Aplikasi Tenant atau menambah keuntungan dalam pendapatan mereka.

Teh menambah, “Untuk Ekosistem Bangunan Digital, i-Merchants adalah sub-aplikasi Aplikasi TimeTec Tenant yang memungkinkan peniaga mempromosikan dan menjual produk/perkhidmatan mereka kepada masyarakat sekitar. Melalui Aplikasi Tenant, penyewa komuniti dapat melayar dan mencari perkhidmatan seperti restoran, kedai dobi, kedai mudah alih, dan lain-lain dari i-Merchants berdasarkan lokasi di sekitar komuniti mereka. "

"i-Ad merupakan platform pengiklanan yang membolehkan peniaga meningkatkan perkhidmatan dan promosi mereka di Aplikasi TimeTec Tenant yang disasarkan kepada pengguna masing-masing. Apabila peniaga mendaftar sendiri di i-Ad, mereka akan mendapat akaun percuma di i-Merchants. Sekiranya peniaga i-Merchants ingin meningkatkan keterlihatan perniagaan mereka di TimeTec Tenant, mereka boleh menggunakan i-Ad untuk memaparkan iklan yang mensasarkan pengguna Aplikasi Tenant tertentu. Tentu sekali pengurus hartanah perlu mengumumkan perkhidmatan i-Ad dan i-Merchants kepada para peniaga sekitar, dan menyakinkan mereka untuk menggunakan Aplikasi Tenant mereka. "

Untuk maklumat lanjut mengenai TimeTec i-Ad hub dan Ekosistem Bangunan Digital TimeTec, rujuk www.iadhub.com dan hubungi Puan Haw Lee Chin, Pengurus Pembangunan Perniagaan di [email protected] (012-2297303) atau Encik Aiden Teh di [email protected] (010-2211150), talian am dan emel: 03-80709933 dan [email protected].

Nantikan artikel Ekosistem Bangunan Komersial Pintar TimeTec seterusnya pada setiap hari Rabu! Klik di sini untuk artikel ke-11 siri ini: Ekosistem Bangunan Digital (11/13): Meningkatkan Integrasi Pengawasan

Versi English: Digital Building Ecosystem (11/13): Enhancing Surveillance Integration

Mengenai Kumpulan TimeTec

Kumpulan TimeTec ditubuhkan pada tahun 2000. Selama lebih 20 tahun, Kumpulan TimeTec telah menghasilkan tiga jenama IT terkemuka dunia, FingerTec, TimeTec dan iNeighbour, untuk pengurusan tenaga kerja, keselamatan, pejabat pintar, perumahan pintar dan bandar pintar dengan memperkasakan kuasa biometrik, perkomputeran cloud & edge, teknologi IoT dan kecerdasan buatan. Kesemua penyelesaian ini bersambung dan menukar landskap kehidupan kerja dan kehidupan di rumah di dalam ekosistem yang lebih besar. Melalui rangkaian yang luas, Kumpulan TimeTec menyalurkan produk peranti biometrik dan 16 aplikasi cloud, termasuk peralatan IoT, ke lebih 150 negara di seluruh dunia. Lawati laman web Kumpulan TimeTec di www.timeteccloud.com, www.fingertec.com, www.ineighbour.com , www.timetecbuilding.com

Syarikat-syarikat terkenal telah melanggan pelbagai penyelesaian TimeTec termasuk IOI Properties, Putrajaya Holdings, Ibraco, Binastra, Thriven, Hock Seng Lee, QSR Brands, Central Sugars Refinery CSR, Sunway Constructions, Mamee, Yakult, Nano Malaysia Berhad, dan banyak lagi. Fleksibiliti dan kebolehsaknaan produk TimeTec juga menarik pelbagai pelanggan antarabangsa dari seluruh dunia termasuk dari Hong Kong, Dubai, Australia, Qatar, Afrika Selatan dan lain-lain.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS