
KJ alu-alukan pencabar jawatan ketua Pemuda Umno
Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata beliau akan mengumumkan dalam masa terdekat sama ada akan mempertahankan jawatannya itu, pada pemilihan parti kali ini.

Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata beliau akan mengumumkan dalam masa terdekat sama ada akan mempertahankan jawatannya itu, pada pemilihan parti kali ini.


Beliau yang menduduki tempat keempat dalam senarai itu juga 'terkejut' apabila BERSIH yang diketuainya langsung tidak disebut dalam ringkasan pencapaiannya.

Veteran politik Sabah Wilfred Bumburing yang juga anggota dewan undangan negeri Tamparuli berkata, satu contoh dapat dilihat di Batu Sapi.

JKP Sdn Bhd, pemunya Menara Umno, bersedia diheret ke mahkamah jika didapati cuai kerana gagal menyerahkan audit berkala bangunan kepada pihak berkuasa tempatan.

dikemaskini 8.44pm
Datuk Mohd Noor Abdullah menggesa bukan Melayu membalas pengorbanan orang Melayu yang merelakan bahasa mereka ditulis dalam skrip Rumi demi perpaduan kebangsaan.

Pertukaran saat akhir tempat Larian Hari Olimpik pada Ahad depan dari Dataran Merdeka ke Padang Merbok oleh Majlis Olimpik Malaysia (MOM) mengejutkan sesetengah pihak.

Jabatan Alam Sekitar (JAS) hari ini mengisytiharkan seluruh negeri Selangor, Melaka dan Johor sebagai kawasan larangan pembakaran terbuka berkuatkuasa serta merta

Anggota Parlimen Ipoh Barat M Kulasegaran mengemukakan permohonan semakan semula kehakiman kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi mendapatkan perintah pembatalan pelantikan lima senator yang didakwanya bercanggah dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

Kabinet bersetuju memantapkan lagi Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) untuk memberikannya lebih kuasa, selari dengan gesaan orang ramai.

Tindakan Shahidan menjadikan jawatan perdana menteri sebagai 'umpan' adalah "permainan politik yang sangat licik dan nakal", kata setiausaha politik kepada pengarah pendidikan politik DAP.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menolak gesaan supaya beliau meletakkan jawatan ekoran ekoran saman sivil terhadapnya atas dakwaan memukul.

Liow Tiong Lai berkata, MCA akan mengumpul maklumat itu dalam tempoh tiga bulan sebelum menyusunnya menjadi sebuah rangka tindakan.

dikemaskini 3.09pm
Ditanya tentang kenyataan pengeusi Umno negeri Zainal Abidin Osman berhubung perkara itu semalam, Anwar berkata, seperti selalu, beliau akan dipersalahkan.

Bagaimanapun, seorang pesuruhjaya RCI berkata, beliau pasti Liew lahir di Tawau dan beliau mengetahuinya kerana menjadi ketua polis di daerah itu ketika itu.

Semua pusat lokap yang akan dibina akan dilengkapi dengan kamera litar tertutup untuk memantau sebarang tindak tanduk yang tidak diingini oleh penyiasat, kata Menteri Dalam Negeri Datuk seri Zahid Hamidi.

dikemaskini
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kepada Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Bakri Zinin supaya tidak bersikap seperti pemimpin Umno bahagian untuk cuba menyekat perhimpunan Black 505 Sabtu ini.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan CEO Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) Faizal Abdullah memberi keterangan dalam perbicaraan kes dakwaan menipu bekas menteri pengangkutan Dr Ling Liong Sik.


WAWANCARA
Ketika spekulasi idea itu masih diteruskan, Dr Dzulkefly berkata, PAS harus "kekal di luar Umno" untuk menjadi agen semak dan imbang.

Mengutarakan pandangannya, Datuk Zaid Ibrahim juga berkata kedudukan Husam dalam PAS akan turut mempengaruhi hala tuju Pakatan Rakyat.

Setiausaha Agung PSM S Arutchelvan memberitahu, ia merupakan hasil utama daripada mesyuarat panjang mereka dengan kepimpinan PAS di Kuala Lumpur semalam.

WAWANCARA
Exco kerajaan tempatan Selangor yang baru Teng Chang Kim mempertahankan menteri besar yang dikaitkan dengan pendekatan "kedekut" dalam pentabirannya.

Pakatan Rakyat dan pemimpin NGO akan berkumpul di tujuh tempat di Kuala Lumpur pada Sabtu sebelum bergerak ke Padang Merbok untuk acara perhimpunan ‘Black 505'.

WAWANCARA
Naib presiden berkata beliau tidak rasa SPR boleh bertindak menentang hasrat rakyat yang mahu kepimpinan badan itu berundur.

Pesuruhjaya Tinggi Britain ke Malaysia menerima poskad daripada Gabungan Bertindak Malaysia (GBM) dan Jawatankuasa Bertindak Bagi Mengutuk Pembunuhan Beramai-ramai Di Batang.

Menteri hal ehwal luar Singapura K Shanmugam menghubungi rakan sejawat di Indonesia untuk menyuarakan kebimbangan berkaitan keadaan jerebu yang semakin buruk.

Kampung air di Sabah dianggap kawasan berisiko tinggi hadapi ancaman keselamatan, demikian Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang haram di Sabah diberitahu.

Bekas perdana menteri berkata langkah ini akan juga membantu Malaysia membentuk masyarakat yang lebih terdidik, dan 'dengan itu melahirkan lebih ramai pemimpin yang lantang'.