
Menteri: M'sia tak boleh dakwa syarikat penyebab jerebu
Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri G Palanivel berkata kerajaan Malaysia tidak boleh mengambil tindakan undang-undang ke atas syarikat Malaysia di Indonesia yang didapati menyebabkan jerebu.
ULASAN
Memandangkan Malaysia destinasi dan transit kebanyakan migran, suruhanjaya menyeru kerajaan mempertingkatkan perlindungan lebih baik kepada mangsa.
Rashid Hasnor akan membangkitkan isu pilihan raya langsung untuk memilih anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) kepada mesyuarat exco.
Para pegawai kerajaan negeri menyerbu sebuah tapak pembinaan di Weld Quay di sini semalam kerana melakukan pembakaran terbuka walaupun jerebu melanda negeri-negeri di sebelah utara.
Mahkamah Rayuan mendapati, hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam yang mengetuai perbicaraan Altantuya Shaariibuu tidak mengajukan isu niat bersama dua anggota Unit Tindakan Khas untuk membunuh warganegara Mongolia itu.
Seri Paduka bertitah sebuah negara yang tersungkur akibat sesuatu masalah mungkin mengambil masa yang panjang untuk pulih.
Menurut bapa itu, biasanya penutup muka jenis kertas dijual antara RM7.00 dan RM9.00 untuk sekotak yang mengandungi 100 keping penutup muka, bergantung kepada kualiti.
"Sebelum ini ia hanya mahu menonjolkan MHTC. Kini, kami mahu menjual," kata Pengurus Kanan (Pembangunan Perniagaan) Wong Toon Keng.
Ketua Pembangkang berkata titah Yang di-Pertuan Agong dalam majlis perasmian sidang Parlimen ke-13 bukan satu arahan kepada Dewan Rakyat.
Menteri pelancongan akan meminta ketua menteri Melaka mempertimbang semula keputusan menutup pasar malam Jonker Walk.
Keretapi Tanah Melayu (KTM) Berhad akan melanjutkan waktu perkhidmatan tren KTM komuter sempena perlawanan akhir Piala FA 2013 antara Kelantan dan Johor Darul Takzim (JDT) di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Sabtu ini.
dikemaskini 1.57pm
Datuk Seri Nazri Aziz berkata, ketua menteri Melaka memberitahunya bahawa penutupan pasar malam itu hanya selama empat minggu untuk tempoh percubaan.
ULASAN
Amerika mengira Iran dan Hizbullah ancaman terbesar, menyebabkan mereka meletakkan semua yang berjenama Islam dalam satu bakul bahaya tanpa mengira mazhab atau kumpulan.
Dewan Tertinggi BN memutuskan penubuhan makmal politik untuk membuat cadangan khusus mengenai perubahan yang perlu dilakukan kepada parti gabungan itu.
Kesemua 32 individu tersebut dibebaskan secara berperingkat bermula jam 12 tengah malam semalam dan selesai dibebaskan kira-kira jam 2.15 pagi.
Pendakwaan dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu memberitahu Mahkamah Rayuan bahawa tiada apa-apa yang boleh mengaitkan timbalan perdana menteri pada masa itu, Datuk Seri Najib Razak dengan pembunuhan wanita warga Mongolia itu.
Dalam surat kepada Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO) pada 21 Jun, ketua pengarah kementerian berkata, pertemuan itu akan diadakan tidak lama lagi.
WAWANCARA
Anggota Parlimen Kluang berpandangan, agak jelas Mahathir mahu Mukhriz sebagai naib presiden, yang bermaksud seorang naib presiden sekarang akan tewas.
Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Port Klang berada di paras bahaya dengan bacaan 487, sementara kualiti udara sangat tidak sihat seluruh Lembah Klang.