
SPRM mohon pindaan untuk terus siasat pemilikan harta individu disyaki
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mahu kerajaan memberi kuasa kepadanya untuk mendapatkan perisytiharan harta daripada individu yang disyaki tanpa perlu pembuktian wujudnya kes rasuah.
Merujuk kepada laporan beberapa media, SPRM syorkan kepada Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) supaya gugurkan Mohd Nadzri Ibrahim daripada bertindak sebagai pegawai penyiasat pasukan yang menyiasat kes kematian tahanan dalam lokap polis.
Produk terkenal negeri Melaka termasuk resipi masakan asam pedas bakal dipatenkan bagi melindungi masakan itu sebagai salah satu warisan negeri, kata Ketua Menteri Datuk Idris Haron.
Kerajaan akan mengambil alih Lok Ann Hotel kerana pemiliknya, Chip Ann Realty Sdn Bhd (CAR), telah menolak jumlah gantirugi yang ditawarkan oleh Mass Rapid Transit Corp Sdn Bhd (MRT Corp).
Dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini polis memberkas 1,476 wanita yang terbabit jenayah, satu peningkatan mendadak berbanding 1,214 orang sepanjang tahun lalu dan 774 pada 2011, kata Pengerusi Amanita Polis Kontinjen Pulau Pinang, ASP M Selvi
"Saya tak tahu macam mana dikatakan acara hendak diadakan di Dataran Merdeka sedangkan surat jelas kata Padang Merbok," kata Datuk Seri Ahmad Phesal Talib.
Timbalan Menteri Pendidikan II itu mengulas desakan gabungan 130 NGO agar kerajaan menghapuskan sekolah vernakular dalam usaha mempertingkat perpaduan rakyat.
Bekas naib presiden PKR itu berkata, ini kerana kes itu masih berjalan dan pembunuh sebenar bagi kes itu masih lagi belum diketahui hingga hari ini.
dikemaskini
Exco Selangor itu juga kerajaan negeri juga berjanji akan membantu Santamilselvi menyekolahkan tiga anaknya yang berumur 11 hingga 16 tahun yang sudah dua bulan tidak bersekolah sejak tiba di Malaysia dari India sejak Mac lalu.
Dalam kenyataannya yang bernada keras hari ini, Chua berkata, Lim menjadi hadir pada mesyuarat agung tahunan (AGM) dan mesyuarat jawatankuasa pusat yang merestui keputusan itu.
Utusan Malaysia
sekali lagi menerima kritikan keras daripada kerajaan Pulau Pinang kerana didakwa "berbohong" berhubung penurunan harga kereta.
Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan mengkaji sama ada membenarkan pengusaha syarikat bas menaikkan tambang sebanyak 30 peratus.
Kira-kira 1,000 penduduk Pangsapuri Indahria di Seksyen 22, Batu Tiga di Shah Alam bimbang tragedi Highland Tower yang runtuh menyembah bumi 20 tahun lepas berulang, sekiranya masalah tanah mendap di kediaman mereka terus berpanjangan.
Speaker DUN Sabah Datuk Seri Salleh Tun Said berkata, pelantikan ketua pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah tidak termaktub atau tidak ada dalam perlembagaan dan peraturan mesyuarat DUN negeri, sebaliknya dipilih berdasarkan konvensional.
Sebagai menteri yang bertanggungjawab dalam integriti dan urus tadbir yang baik, Datuk Paul Low digesa supaya tidak perlu gentar bertindak terhadap pegawai SPRM yang didakwa terlibat dalam kes kematian Teoh Beng Hock.
dikemaskini 5.10pm
Menurut Nik Nazmi lagi, ia sekali gus mendedahkan betapa terdesaknya parti pemerintah dalam berhadapan dengan kempen turunkan harga kereta oleh Pakatan Rakyat.
Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram akan mewakili Pakatan Rakyat Perak dalam petisyen pilihan raya yang telah difailkan di mahkamah.
Majlis antara agama mengkritik kabinet yang disifatkan "tiada taring", ekoran tindakan penjawat awam terus menentang keputusan yang melarang ibu bapa daripada menukar agama anak secara senyap-senyap.
Anggota polis yang bertugas di pos kawalan sempadan di Wang Kelian di Padang Besar itu turut menahan suami isteri warga Thai bagi membantu siasatan.
"Sebat dalam syariah ini amat berbeza dengan sivil... ia beza amat jauh dengan sebat syariah antaranya sebat syariah ini tidak melukakan... tidak perlulah kita sensasikan isu ini," kata Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Beliau berharap kuota itu dapat dikekalkan pada 28,000 jemaah seperti tahun lepas kerana pada masa ini, kira-kira sejuta umat Islam Malaysia berada dalam senarai menunggu untuk menunaikan rukun Islam kelima itu.
dikemaskini 2.44pm
Balu N Dhamendran mahu tindakan diambil terhadap Ketua Jabatan Siasatan Jenayah KL Datuk Ku Chin Wah kerana kenyataannya tentang kematian mendiang.
Empat puluh dua daripada 45 anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kelantan hari ini mengangkat sumpah jawatan sebelum bermulanya penggal baharu persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) itu di Kota Bharu.
Tinggal KL Gospel Hall dan hotel Lok Ann di Jalan Sultan yang masih enggan menandatangani perjanjian bersama (MA) bagi membenarkan penggunaan jajaran bawah tanah untuk projek kereta api MRT.
Calon PKR Roland Engan, yang kalah bagi kerusi Parlimen Baram pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) 5 Mei lepas, semalam memfailkan petisyen di Mahkamah Tinggi Miri untuk membatalkan keputusan bagi kerusi itu.
Bagaimanapun, perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, ia juga mungkin menunjukkan kelegaan selepas suatu tempoh politik tidak stabil.
PKR menafikan pernah mempertimbang untuk memulaukan upacara angkat sumpah apabila sesi baru Parlimen bermula minggu ini, dilaporkan sebagai tanda bantahan terhadap dakwaan penipuan pilihan raya.
"(Bertujuan) untuk kita membincangkan isu-isu, apa yang (menyebabkan) PAS bermasalah sangat dengan sosialis ini," kata Setiausaha Agung PSM S Arutchelvan.
ULASAN
Tidak cukup sahaja surat keengganan dan atas risiko sendiri sahaja digunakan sebagai pelepasan dari tanggungjawab mendapatkan imunisasi bagi bayi.
Perdana menteri berkata, penembusan jalur lebar, pelaburan dalam bidang pendidikan serta liberalisasi sektor pengajian tinggi melahirkan kelas menengah yang semakin vokal dan endah hak.
Sophia, 35, membawa pulang wang tunai RM30,000 beserta syiling emas 100 gram bernilai RM16,000 dengan laporan bertajuk 'Graduan Palsu' mendedahkan sindiket penjualan sijil ijazah palsu.
Dengan cara itu, kebebasan menyuarakan pelbagai pendapat dapat dilakukan secara bijaksana serta dapat menghakis rasa tidak percaya dan perasaan syak wasangka yang melampau.