
PM: Pengorbanan patuh SOP Covid-19 satu jihad besar
Muhyiddin berkata walaupun kerajaan menguatkuasakan beberapa larangan tertentu mengikut SOP MKN dalam Pelan Pemulihan Negara, kemeriahan sambutan tetap dirasakan.

Muhyiddin berkata walaupun kerajaan menguatkuasakan beberapa larangan tertentu mengikut SOP MKN dalam Pelan Pemulihan Negara, kemeriahan sambutan tetap dirasakan.







Firma audit Ernst & Young juga akan menetapkan satu set amalan piawai terbaik untuk memastikan kutipan dana oleh ahli politik mempunyai ketelusan.

Memuji peningkatan kadar vaksinasi, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) namun berkata negara masih ketinggalan dalam usaha vaksinasi kumpulan itu.


Bersempena dengan saranan kerajaan kepada rakyat Malaysia untuk segera mendaftar dan mendapatkan vaksin COVID-19 menerusi ‘Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK)’, pihak Monsta telah mengambil inisiatif sendiri untuk menerbitkan satu video pendek yang mengajak orang ramai mendapatkan vaksin mereka.


Pendakwaan merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membatalkan sabitan bersalah terhadapnya untuk dibawa ke Mahkamah Persekutuan, hari ini.

Menurut Lee, gesaan itu setelah dia menerima surat daripada sebuah syarikat penghantaran makanan di Kuantan yang kebimbangan pekerjanya belum divaksin.

Polis bagaimanapun tidak memaklumkan nilai kompaun yang dikenakan.

Kumpulan NGO itu berkata keputusan itu boleh mengubah konsep model perniagaan yang diilhamkan oleh pengasas TH.

Semalam polis berkata tidak lagi menerima dokumen Miti sebagai kelulusan pergerakan untuk rentas negeri mulai 18 hingga 21 Julai ini.



Sultan Sharafuddin juga mahukan umat Islam berterusan memanjatkan doa setiap kali selepas solat moga rakyat dijauhi daripada musibah wabak Covid-19 dan kematian.

Mereka termasuk tujuh wanita ditahan semalam difahamkan kerana masuk ke Hutan Simpan Ulu Jelai di Lipis atas alasan memberi bantuan makanan kepada Orang Asli.




Mereka mengangkat sumpah sebagai senator pada majlis di bangunan parlimen di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Rais Yatim.

Ada banyak dalil dan dalih yang boleh digunakan Laschet untuk memadam arang yang terpalit di mukanya.

Dengan kekangan fiskal, bantuan yang diberi kerajaan susulan wabak Covid-19 adalah memadai, kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz.

CITF menyangkal mesej tular yang menyenaraikan 56 PPV yang didakwa boleh dikunjungi penduduk Lembah Klang berusia 18 tahun ke atas secara 'walk in'.

Lelaki itu didakwa berkata: "Nak saya cucuk awak ke? (Sambil dia tunjuk isyarat satu jari telunjuk dimasukkan dalam gengaman tangan satu lagi)."

KPMG juga perlu dilarang menyertai mana-mana tender kerajaan sehingga saman yang difailkan kerajaan terhadapnya selesai, kata Tony Pua.


Pakar memberi peringatan ia boleh menyebabkan kebocoran data peribadi dan risiko keselamatan siber lain.

Sokong Wira Malaysia – Sorakan buat Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying



Tanpa penerangan, data itu boleh menyebabkan masyarakat bersikap sambi lewa, percaya mereka hanya akan mendapat gejala ringan, walaupun mereka dijangkiti Covid-19, kata para pakar.


Timbalan presiden Amanah meminta penjelasan Kementerian Pendidikan menjelang pembukaan semula sekolah.


Polis sedang mengenal pasti individu terlibat sama ada petugas di PPV berkenaan ataupun bukan, maklum OCPD Johor Bahru Selatan ACP Mohd Padzli Mohd Zain.