Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
189 dari 191 Umno bahagian tolak Bersatu - laporan
Diterbitkan:  Jan 4, 2021 3:52 PM
Dikemaskini: 8:13 AM

  • Dikemas kini dengan tambahan pendirian Umno Putrajaya semalam.

Sebanyak 189 daripada 191 bahagian Umno menolak kerjasama dengan Bersatu dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15), lapor Utusan Malaysia.

Perkara itu, menurutnya, diputuskan dalam mesyuarat bahagian-bahagian itu semalam.

Hanya satu bahagian di Kelantan dan satu di Perlis bersedia mempertahankan kerjasama sedia ada, berdasarkan kenyataan pemimpin dari bahagian tersebut.

Laporan itu tidak menyebut secara khusus berkaitan pendirian Umno Putrajaya.

Semalam ketuanya Tengku Adnan Tengku Mansor mereka membuat ketetapan menyokong kepimpinan Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

Dia juga meminta semua ahli parlimen Umno meneruskan kerjasama dengan PN.

Anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno Dr Mohd Puad Zarkashi sebelum ini berkata sebanyak 145 bahagian enggan meneruskan kerjasama dengan Bersatu.

Semalam, memetik tinjauan melalui Whatsapp, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata, seramai 143 daripada 191 ketua Umno bahagian enggan bekerjasama dengan Bersatu pada PRU15.

Zahid Hamidi, berdiri

Menurut Zahid, semua usul itu akan dibawa ke mesyuarat MT sebelum membuat ketetapan sama ada akan menerimanya atau tidak.

Ke­tua Penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan berkata, kesemua usul daripada 191 bahagian akan dibincangkan oleh MT sebelum membuat sebarang ketetapan, termasuk usul kerjasama dengan Bersatu.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS