
Lim: Orkestra filharmonik satu pembaziran
Ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata sjak 10 tahun orkestra itu ditubuhkan, kos pembiayaan orkestra tersebut berjumlah RM500 juta.





Presidennya, Yusri Mohamad berkata usaha itu menuntut suatu proses 'ijtihad kolektif; yang melibatkan ahli-ahli fatwa dan pakar-pakar perundangan dalam bidang yang terbabit. Juga mengambilkira pandangan semua pihak yang berkaitan dan berminat, termasuk yang bukan Islam.

Memang ada pemimpin Umno yang bersikap "dua wajah" apabila bercakap berbeza di dalam dan luar parti seperti tuduhan presidennya Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kelmarin.




Ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang juga setiausaha agung DAP, mendedahkan bahawa beliau telah campurtangan untuk mengenepikan arahan bapanya, Lim Kit Siang, berhubung isu pemulauan majlis angkat sumpah jawatan menteri besar Perak yang disandang oleh wakil rakyat PAS.

Pemangku ketua polis Pulau Pinang Datuk Salleh Mat Rasid menafikan khabar angin kononnya pengerusi DAP Karpal Singh ditahan polis hari ini.


Hasrat mengembalikan kepemimpinan Datuk Zaid Ibrahim di bahagian Kota Bharu dianggap melanggar keputusan Majlis Tertinggi Umno dan beliau wajar menunggu pemilihan bahagian yang dijadual Julai ini.



