
'Tiger! Berambus kau dari sini. Ini bumi kami'
Superintenden Mancha Anak Laga dari Pasukan Operasi Am (GOF) Komando VAT69 berkata, mereka mendengar jeritan itu dari kumpulan 35 hingga 40 orang berpakaian celoreng yang kemudian mula menembak anggota pasukannya.
Mahkamah Pilihan Raya Ipoh sekali lagi menolak permohonan seorang peguam untuk membenarkannya mewakili seorang pengundi DUN Lubok Merbau yang mahu membatalkan keputusan kemenangan BN dalam PRU13.
Menurut PTPTN, hanya pelajar persendirian yang mendaftar di IPT tempatan boleh membuat permohonan khas itu bermula hari ini hingga 15 Januari untuk kelompok pertama dan kelompok kedua pada 16 Januari hingga 15 Februari melalui lamanweb PTPTN.
Kerajaan Negeri Melaka hari ini menolak tuntutan Raja Noor Jan Shah Raja Tuah untuk diiktiraf sebagai 'Sultan Melaka', kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron.
Timbalan pengerusi Umno negeri Datuk Seri Reezal Merican berkata, siri kenyataan dua pemimpin pentingnya – Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang – penuh muslihat demi mendapat markah politik.
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan mengagih bantuan RM8.5 juta kepada petani, penternak dan pengusaha industri asas tani di Johor, Pahang, Terengganu dan Kelantan yang terjejas akibat banjir pada Disember lepas, tidak lama lagi.
Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail hari ini memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk menangguhkan prosiding kesnya di Mahkamah Sesyen.
Polis Selangor hari ini menyerahkan kertas siasatan berhubung kenyataan pengarang majalah mingguan Katolik, 'The Herald', Paderi Lawrence Andrew berhubung isu penggunaan kalimah Allah kepada pejabat Pendakwaraya.
Tiga anggota polis adalah antara lima yang ditahan kerana dipercayai terbabit dalam kes samun di sebuah rumah di Taman Impian dekat Kuantan malam tadi.
dikemaskini
Jika kerajaan ikhlas tentang transformasi politik, kem Kamunting, yang merupakan simbol kekejaman ISA, mesti ditutup, kata pemimpin Gerakan Mansuhkan ISA, Syed Ibrahim Syed Noh.
Jakim bagaimanapun mengelak menjawab berhubung perbezaan pendirian antara Enakmen Ugama Bukan Islam Selangor dan Penyelesaian 10 Perkara.
Pemuda Gerakan memberi amaran bahawa cadangan oleh MP DAP, supaya hasil cukai dari aktiviti perjudian digunakan hanya untuk kegiatan orang bukan Islam, akan membentuk jurang lebih luas di antara masyarakat.
Bunga api dan mercun itu dipercayai dibawa masuk dari luar negara untuk dijual sempena sambutan Tahun Baharu Cina hujung bulan ini, kata Pengarahnya, Badaruddin Mohamed Rafik.
Berikutan itu, SPRM menyeru orang awam yang mendapat maklumat tentang kes rasuah melibatkan pencerobohan tanah kerajaan membuat aduan rasmi kepada suruhanjaya itu.
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur memutuskan demikian selepas peguam Wong Kee Them memberitahu mahkamah, rayuan anak guamnya itu untuk menangguhkan perbicaraan yang dijadual hari ini, dibenarkan Mahkamah Rayuan pada 6 Januari lepas.
Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Malaysia mempunyai pelbagai tabung dengan dana mencecah berbilion ringgit, tapi kebanyakan pelaburan tertumpu kepada pembangunan bangunan pencakar langit.
Tokoh wartawan itu mempertahankan siri kritikannya terhadap pentadbiran Najib yang disifatkannya boros, cemerkap menguruskan kewangan dan tidak sensitif terhadap perasaan rakyat.
Rafizi Ramli mendakwa, tanggungjawab kontrak yang diberikan kepada syarikatnya Awan Megah Sdn Bhd untuk membina Puspahanas telah lama lupus, sekali gus menjadikannya batal.
Rafizi Ramli mendakwa Raja Ropiaah Raja Abdullah diberikan wang percuma sebanyak RM13 juta ekoran kontrak yang “batal dan tidak sah” untuk membina pusat pendidikan pertahanan Puspahanas dan urusniaga tanah yang ditandatangani dengan kerajaan.
Bekas ketua hakim negara berkata orang Islam di Malaysia perlu mempertahankan hak mereka dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.
Khalid Samad - yang mencetuskan hampir kontroversi sama pada 2010 – berkata, tindakan wakil rakyat DAP itu hanya memburukkan keadaan.
Dua daripada tiga lorong Jalan Mahameru - dari arah Parlimen ke Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) - yang ditutup semalam ekoran runtuhan tebing, dibuka kepada lalu lintas pagi ini.
"Malam kita sambut ambang tahun baru itu, bukan main menari, menyanyi itu tak apa?" kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
ULASAN
Kaji selidik oleh Adecco Malaysia menunjukkan 12 peratus kanak-kanak mahu menjadi pelakon apabila dewasa kerana ingin mencipta nama dalam industri hiburan.