Malaysiakini
BERITA

Bersatu Klang bubar, ketua bahagian umum sertai parti baru Dr M

Diterbitkan
Dikemaskini 8 Ogs 2020, 12:07 tengahari

Ketua Bersatu Bahagian Klang Syed Abdillah Syed Abdul Aziz mengumumkan pembubaran bahagian itu hari ini.

Syed Abdillah juga memohon untuk menyertai parti baru yang ditubuhkan bekas pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad semalam.

"Kami Bersatu Bahagian Klang, Selangor dengan ini sebulat suara memohon menjadi ahli parti baru ini.

"Dengan itu kami seluruh anggota Bersatu Bahagian Klang yang diketuai oleh saya asendiri Syed Abdillah Aziz secara sebulat suara hilang segala kepercayaan terhadap kepimpinan peringkat penaja Bersatu kami, dan membuat keputusan untuk membubarkan Bahagian Bersatu Klang dengan serta-merta," kata pada sidang media yang disiarkan secara langsung di Faceebook hari ini.

Syed Abdillah berkata susulan pengumumannya keluar daripada parti itu, sebanyak 10 cawangan Bersatu Bahagian Klang yang melibatkan lebih 2,800 ahli turut terbubar secara automatik.

Terdahulu hari ini, Adun Jeram, Mohd Shaid Rosli mengumumkan keluar Bersatu berkuat kuasa hari ini bagi menjadi Adun bebas dan menyokong bekas pengerusi Bersatu, Dr Mahathir Mohamad.

Mohd Shaid berkata keputusan itu diambil bersama-sama jawatankuasa bahagian Jeram, ketua-ketua cawangan dan majoriti ahli Bersatu bahagian Kuala Selangor.

Beliau juga dilaporkan berkata sekitar 80 peratus daripada 22 bahagian Bersatu di Selangor dijangka meninggalkan parti itu bermula hari ini.

Semalam, Ahli Majlis Tertinggi Bersatu A Kadir Jasin mengumumkan telah keluar Bersatu pada Khamis lalu melalui surat kepada Setiausaha Kerja (Kapten (B) Muhammad Suhaimi Yahya.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.