
Berjuang demi jatuhkan BN
Selain parti Islam, PKR dan DAP belum ada pengalaman memerintah. Oleh itu, cabaran memerintah di lima kerajaan Pakatan adalah cabaran yang tidak mudah dihadapi, terutamanya memandangkan kerajaan persekutuan enggan memberi kerjasama yang diperlukan, malah cuba mensabotaj.
Syabas akan mengeluarkan bil air kepada pengguna di Selangor seperti biasa tanpa sebarang penurunan atau potongan subsidi sehingga ada arahan bertulis daripada kerajaan negeri dan pusat.
Mantan perdana menteri itu berkata, berdasarkan kepada keuntungan yang diperolehi oleh syarikat minyak negara, Petronas, kerajaan sebenarnya mampu untuk mengekalkan subsidi bahan bakar.
Dr Mahathir telah mendedahkan rahsia bahawa jika saya dapat mengamankan UIA supaya betul-betul menjadi pusat pengajian, dan bukan pusat kegiatan anti-kerajaan, maka dapatlah UIA dikekalkan sebagai milik Malaysia.
TNB mengadakan rundingan dengan pengeluar tenaga bebas (IPP) bagi mencari jalan untuk membantu mengurangkan beban pengguna ekoran kenaikan kos gas bagi sektor tenaga.
Anggota exco Pemuda Umno itu yang juga ahli Parlimen Jerlun berkata keputusan menaikkan harga minyak yang berkuatkuasa hari ini, terlalu drastik dan tidak boleh diterima rakyat.
Menurut Syabas, perbincangan antaranya dengan kerajaan Selangor belum mencapai keputusan untuk membolehkan pemberian air percuma kepada pengguna mulai bulan ini.
Penganjur Gabungan Anti-Inflasi (Protes) berharap dapat menghimpun 100,000 orang untuk mendesak kerajaan supaya mengurangkan harga minyak ke paras asalnya.
Beberapa ahli parlimen dan ahli dewan undangan negeri (Adun) di Perak turut serta dalam perhimpunan membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di depan kem tahanan Kamunting, Sabtu ini.
Tan Sri Muhammad Muhd Taib didakwa mengarahkan sekumpulan ketua kampung dan ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di Selangor "mengacau" pentadbiran negeri.
Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor menegaskan bahawa sehingga ke hari ini tiada pimpinan AMK - dari peringkat bahagian hingga negeri - yang mengikut langkah Ezam Mohd Nor menyertai Umno.
Pengumuman kerajaan mengenai kenaikan masing-masing 40 dan 63 peratus harga petrol dan diesel amat mengecewakan seluruh rakyat sehingga mereka "terasa tertipu", kata presiden PKR.