
Pandangan 'rasis' berkaitan Jalan Alor KL ditegur
MCA kesal terhadap rancangan menukar wajah Jalan Alor di Bukit Bintang bagi menarik pelancong ditukar menjadi isu perkauman oleh sebuah harian berbahasa Melayu.

MCA kesal terhadap rancangan menukar wajah Jalan Alor di Bukit Bintang bagi menarik pelancong ditukar menjadi isu perkauman oleh sebuah harian berbahasa Melayu.



Walaupun berjaya mempertingkat undi popular di Pulau Pinang, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, kehilangan sokongan di Parlimen itu memberi petanda kelemahan yang perlu diatasi dan tahap pentadbiran yang perlu diperkasa.

Beliau berkata penulisan semula itu perlu dilihat dari aspek gambaran sebenar peristiwa kemerdekaan memandangkan terdapat perbezaan pendapat dalam kalangan para sejarawan dan ahli akademik mengenainya.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad menepis tuduhan "fitnah" yang dilemparkan terhadapnya termasuk penyebaran poster bahawa beliau mahu menjatuhkan kepimpinan ulama dalam PAS sejak bulan Ramadan lalu.

Para pemimpin badan penaung kepada penganut Kristian Malaysia itu menyebut, individu yang menunjukkan sikap seperti itu perlu ditentang demi perpaduan dan keharmonian.

ULASAN
Kami mengharapkan lebih daripada sekadar ikrar, iaitu penggubalan polisi dan undang-undang tegas untuk melindungi kanak-kanak daripada pengiklanan yang mensasarkan mereka.

Oleh kerana program itu sangat lasak, Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat Rohani Abdul Karim berkata, ia mungkin membahayakan kesihatan pihak terbabit.

Pengumuman untuk memainkan lagu Negaraku dalam panggung wayang di seluruh negara antara 28 Ogos hingga 3 September ini menerima pelbagai reaksi daripada orang awam.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat akan menubuhkan Jawatankuasa Panel Inkuiri secepat mungkin bagi mengumpul semua maklumat berhubung insiden kemalangan maut di Genting Highlands yang meragut 37 nyawa minggu lepas.

Pengerusi NFC Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail berkata siri penjelasannya berhubung projek tersebut tiada kena mengena dengan usaha isterinya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk mempertahankan jawatan Ketua Wanita Umno.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar berkata masa depan karier politiknya akan berakhir sekiranya beliau gagal mendapatkan keputusan lebih baik pada pilihan raya umum akan datang.


Ahli perniagaan Tong Kooi Ong melalui syarikat pengendali portal beritanya FZ Sdn Bhd difahamkan telah mendapat satu lesen bersyarat daripada kerajaan untuk menerbitkan akhbar harian percuma, menurut sumber.

Timbalan Pengerusi Umno Sabah Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata mana-mana pihak tidak seharusnya membuat rumusan awal memandangkan Musa masih belum membuat apa-apa keputusan, lapor
Utusan Malaysia
.

"Kami membuat laporan ekoran Laporan Audit Negara jelas merujuk kepad pusat itu dan bukan NFC," kata Pengerusi National Feedlot Corporation (NFC) Mohamad Salleh Ismail.

AS cuba menaikkan semula kekuatan ekonominya dengan mengakses sumber daripada negara-negara kecil yang pernah dijajah oleh kuasa Barat, kata Dr Mahathir Mohamad.

Kerajaan patut berhenti "berahsia" berhubung Perjanjian Perkongsian Trans-Pacific (TPPA) dan mendedahkan kandungan terperincinya kepada awam, kata Dr Mahathir Mohamad.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waythamoorthy berkata keganasan bukan satu jalan untuk menyelesaikan krisis yang dihadapi masyarakat India berhubung peningkatan kadar jenayah.

Presiden Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCIM) Lim Kok Cheong berkata, fenomena itu menakutkan pelabur, sekali gus pelanggan tempatan.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata mulai tahun depan, satu kaedah pelaksanaan pengibaran Jalur Gemilang akan dilancar.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata Wisma Putra telah mengirim surat kepada Setiausaha Agung OIC meminta supaya satu sidang diadakan bagi membolehkan negara-negara Islam membuat satu ketetapan ke arah menyelesaikan konflik berkenaan.

Acara itu diwarnai kebudayaan dan adat istiadat Bugis kerana Jusuf berasal dari Makassar, Sulawesi Selatan. Najib dan Rosmah, yang tiba di Jakarta petang semalam, mengucapkan tahniah kepada Jusuf dan isterinya.

Pengarah Urusan yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Plus Datuk Noorizah Abd Hamid dalam kenyataan hari ini berkata rebat tol itu diberi kepada orang ramai yang menggunakan kad PLUSMiles, Touch 'n Go dan SmartTAG ketika membayar tol di lebuh raya kendalian Plus.