Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Mahkamah Majistret Kuala Kubu Bharu memutuskan 28 Julai depan sebagai tarikh sebutan akhir terhadap lima petugas PKR yang dituduh memiliki senjata dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor April lalu.

Kelima-lima yang dituduh termasuklah timbalan Ketua Pemuda PKR (AMK) Fariz Musa.

Peguam Mohd Razlan Jalaludin berkata kesemua mereka didakwa mengikut seksyen 427 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama seksyen 34 kanun yang sama kerana didakwa "mendatangkan perbuatan khianat" dengan menurunkan kain rentang yang berunsur provokasi.

Bagi pertuduhan berasingan, dua individu dituduh mengikut seksyen 8 Akta Bahan-bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Merbahaya kerana "memiliki sebilah pisau".

Tiga lagi individu - termasuk Fariz - dituduh mengikut seksyen 6 akta yang sama kerana "mendampingi orang yang mempunyai senjata", tambahnya.

Pada 22 April lalu, Fariz Musa dan empat lagi dilaporkan ditahan polis kerana dituduh menurunkan poster BN semasa kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Mohd Razlan berkata keputusan Hakim Zuraidah Zakaria dibuat setelah mendapati pihak pendakwaan menjelaskan "kertas siasatan tidak ada bersama beliau, sebaliknya berada di unit pendakwaan Selangor".

.

ADS