BERITA

PAS yakin menang lebih banyak kerusi di Johor

Abdul Rahim Sabri

Diterbitkan
Dikemaskini 17 Jun 2012, 11:11 tengahari

Perang bendera Naib presiden PAS Salahuddin Ayub berkata "tidak mustahil" Pakatan Rakyat akan memenangi lebih banyak kerusi di negeri Johor dalam pilihan raya akan datang.

perang bendera sungai terap johor 170612 Keyakinannya itu diperkuat lagi dengan ketegasannya bahawa beliau tidak pulang untuk bertanding di negeri itu untuk "membunuh diri."

"Tiada kerajaan yang kekal selamanya di muka bumi. Ia adalah urusan Allah. Kita yakin dan percaya untuk berdepan dengan mereka (BN).

"Kita tengok nanti, siapa yang terbunuh dan siapa yang dibunuh. Saya mahu mencipta sejarah baru di negeri Johor," kata MP Kubang Kerian itu lagi dalam ceramah dihadiri 1,000 orang di Ledang pada malam tadi.

Ceramah berkenaan merupakan antara program utama selama dua minggu yang diatur PAS di Johor sempena program Himpunan Hijau peringkat negeri.

Perang bendera

Dua lagi program yang berlangsung semalam ialah majlis jamuan rakat di Tongkang Pechah di Batu Pahat dan di kawasan DUN Jorak di Pagoh.

perang bendera sungai terap johor 170612 Kawasan itu merupakan antara 28 hingga 31 kerusi DUN yang dijangka menjadi rebutan PAS di Johor, selain lapan kerusi parlimen.

Kemuncak bagi acara ini ialah perhimpunan besar-besaran yang dijangka berlangsung di sebuah stadium di Johor Baharu pada 29 Jun.

Tarikan utama yang disebut-sebut ialah pengisytiharan rasmi oleh dua orang tokoh yang dikatakan rapat dengan menteri besar Johor untuk menyertai PAS dalam perhimpunan berkenaan.

Keghairahan pemimpin PAS itu dapat difahami apabila meninjau keadaan sekitar kawasan yang didampinginya kali ini.

Perang bendera antara BN dan PAS di sepanjang jalan menuju ke kawasan ceramah di Parit 2 di Sagil dan juga lokasi jamuan menggambarkan seolah-olah kempen pilihan raya sudahpun berjalan.

Tawaran Pakatan Rakyat

Dalam ucapannya di ceramah tersebut, Salahuddin membandingkan pengurusan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan dengan apa yang dilakukan oleh kerajaan pusat.

PAS crowd in batu pahat johor 1 Ia sebagai menjawab tohmahan pemimpin BN yang mendakwa pemimpin Pakatan Rakyat tidak mempunyai pengalaman untuk mentadbir negara sekiranya menang dalam pilihan raya umum akan datang.

Amalan di negeri tersebut turut dipadankan dengan tawaran Pakatan dalam manifesto mereka untuk negeri Johor, antaranya bekalan air percuma 20 meter padu seluruh rakyat dan mempercepatkan proses pemberian hak milik tanah.

Selain itu, Pakatan turut menawarkan hadiah RM1,000 kepada golongan yang diterima memasuki universiti dan pemberian wang sebanyak RM2,500 kepada waris untuk menguruskan warga emas yang meninggal dunia.

Tambah kerusi

"Kita akui sejak merdeka Umno menjadi pemerintah dan mereka ada pengalaman. Kita tidak ada pengalaman, (tetapi) kita (juga) tidak ada pengalaman rasuah dan penyalahgunaan rasuah," kata Salahuddin lagi dengan mengemukakan contoh dalam Laporan Audit Negara.

perang bendera sungai terap johor 170612 Beliau berkata pertambahan kerusi Pakatan tidak mustahil berlaku memandangkan kini Pakatan Rakyat menguasai enam kerusi DUN - dua daripadanya dikuasai PAS iaitu Sungai Abong dan Maharani.

Di Pagoh, parti itu merancang untuk mendekati masyarakat Tiong Hua dan kini berjaya meraih 80 peratus sokongan daripada golongan itu, menurut ahli jawatankuasa PAS kawasan, Azmi Nor.

Pada pilihan raya umum lalu, BN menang di kerusi tersebut dengan majoriti lebih 4,000 undi di mana komposisi pengundi Melayu sebanyak 58 peratus, Cina (36 peratus) dan India 6 peratus.

Begitu juga pandangan pesuruhjaya PAS Johor Datuk Dr Mahfodz Mohamad yang menegaskan PAS negeri berpeluang menguasai beberapa kerusi khususnya di DUN Jorak dalam parlimen yang diwakili Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Dengan sokongan kaum Tiong Hua dan kawasan ini tiada talian hayat iaitu Felda dan Felcra, maka jentera perlu bekerja keras turun padang.

"Kalau Muslimat boleh menang di tempat Umno, di tempat lain, insya-Allah akan menang juga," katanya sewaktu menyampaikan ucapan ringkas dalam satu majlis jamuan.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.