Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semambu daripada PKR Lee Chean Chung digantung dua sesi persidangan bermula hari ini kerana menggelar belanjawan surplus Pahang sebagai "palsu".

Lee ketika dihubungi berkata, beliau dikenakan tindakan itu tanpa diberi peluang mempertahankan diri di hadapan jawatankuasa hak dan keistimewaan DUN.

Seramai 29 orang mengundi menyokong penggantungannya manakala 12 lagi sebaliknya.

Sebelum itu, Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaacob membentangkan usul bawah Peraturan Tetap 36(4) dan 36(6) berkaitan perkataan biadap dan sangkaan jahat.

"Ini menunjukkan demokrasi palsu," kata Lee.

"Ini bukan dewan rakyat (DUN), ini dewam Adnan," tambahnya lagi.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini