Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak berkata para pemimpin parti perlu mengambil serius teguran agar tidak mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan prinsip dan dasar parti.

Katanya, teguran berkenaaan, seperti yang disuarakannya ke atas ahli majlis tertinggi Datuk Bung Moktar Radin, perlu dipandang serius kerana kenyataan para pemimpin tersebut akan mencerminkan imej parti.

"Saya sudah mengingatkan kepada ahli Umno bahawa apa sahaja pendapat yang mereka keluarkan sedikit sebanyak mencerminkan pandangan luar terhadap Umno dan juga Majlis Tertinggi.

"Misalnya kalau seorang ahli parlimen, apa yang disuarakan itu, mereka yang berada diluar akan melihat kewibawaan BN," katanya.

Najib berkata beliau bertindak segera untuk menegur Bung Moktar dan MP Kinabatangan itu juga telah memohon maaf atas kenyataan yang menyanjung pemimpin parti Nazi Jerman, Adolf Hitler.

"Dan sebab itu saya ambil keputusan cepat untuk tegur beliau (Bung Moktar). Dan beliau telahpun minta maaf dan tarik balik kenyataan tersebut.

"Bung tahu pendirian kita. Maknanya kalau membuat satu kenyataan itu, tak boleh menyentuh dan bertentangan dengan prinsip dan dasar perjuangan parti.

"Kita sudah tegur dia secara terbuka. Ia teguran yang serius,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi Umno.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini