Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita

Hasrat sekumpulan Orang Asal dari Semenanjung, Sabah dan Sarawak untuk menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong tidak kesampaian apabila mereka tidak dibenarkan oleh pihak polis berarak ke Istana Negara pagi tadi.

Kumpulan seramai kira-kira 120 orang diketuai oleh Presiden Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JOAS), Andrian Lasimbang.

orang asal walk 130908 posters JOAS adalah gabungan 21 pertubuhan komuniti Orang Asal seluruh Malaysia yang mewakili pelbagai suku kaum Orang Asal.

Jaringan ini menyediakan perwakilan Orang Asal di peringkat kebangsaan, serantau dan antarabangsa.

Mereka berkumpul di perkarangan Galeri Annexe di belakang Pasar Seni mulai jam 10 pagi - tempat berlangsungnya bengkel dan pameran perjuangan orang Asal SeMalaysia dari 9 hingga 13 September.

Mereka mula bergerak menuju ke Istana Negara pada jam kira-kira 10.15 pagi tetapi dihalang oleh pihak polis, yang mendakwa mereka tidak memohon permit untuk berbuat demikian.

Andrian kemudiannya berunding dengan pihak polis meminta supaya mereka dibenarkan berarak ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum tersebut.

orang asal walk 130908 negotiation Memorandum itu antara lain menuntut hak Orang Asal dan polisi pembangunan untuk menghormati Orang Asal di Malaysia yang termaktub dalam Perlembagan Persekutuan.

Tidak dibenar berarak

Andrian dan wakil Suaram, S. Arutchelvan, berunding dengan ASP Sydney Clyde Jeremiah bagi mendapatkan ruang untuk berkumpul dan membacakan memorandum tersebut kepada hadirin.

Bagaimanapun ASP Sydney mengarahkan kumpulan tersebut bersurai. Selepas kira-kira 15 minit, polis tetap tidak membenarkan mereka berarak ke Istana Negara.

Berikutan itu, kumpulan tersebut berpatah balik ke kawasan Galeri Annex di mana sidang media diadakan oleh Andrian, bekas presiden JOAS, Tijah Yok Chopil dan pengarah eksekutif Borneo Resource Institute, Mark Bujang.

orang asal walk 130908 poster 2 Sementara itu, dalam sidang medianya, seorang ahli jawatankuasa jaringan tersebut, Colin Nicholas menjelaskan bahawa pihaknya memaklumkan kepada pihak polis dan Istana Negara dua minggu lalu berhubung rancangan mereka untuk menghantar memorandum tersebut.

Beliau mendakwa, pada mulanya, rancangan mereka dibenarkan tetapi semalam, pihaknya dimaklum oleh polis yang permohonan mereka ditolak.

Ekoran itu, tambah Nicholas lagi, pihaknya membuat rayuan dan pihak polis membenarkan semula perarakan itu selagi ia tidak bersangkutan dengan politik.

Nicholas percaya, pihak polis tidak membenarkan mereka berarak ke Istana Negara hari ini mungkin kerana perkembangan semasa, khususnya penahanan pemilik blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, wartawan Sin Chew, Tan Hoon Cheng dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok di bawah ISA semalam.

orang asal walk 130908 press conference Ekoran itu, mereka tidak meneruskan rancangan mengadakan perarakan ke Istana Negara.

Hantar memorandum

Berikutan itu, presiden JOAS, Andrian melahirkan rasa sedih kerana pihaknya tidak dibenarkan menghantar memorandum tersebut kepada pihak Istana Negara.

Menurutnya, beliau akan berbincang dengan rakan-rakan dalam kumpulan tersebut mengenai cara terbaik untuk menyerahkan memorandum tersebut Yang di-Pertuan Agong.

Bercakap kepada pemberita, Andrian menjelaskan tujuan utama pihaknya menghantar memorandum tersebut adalah untuk mendapat perhatian dan pembelaan daripada pihak kerajaan.

orang asal walk 130908 memorandum Memorandum itu juga antara lain bertujuan untuk meraih sokongan dan bantuan umum supaya Orang Asal di Malaysia tidak dipinggirkan dalam arus pembangunan negara.

Beliau juga menuntut pengiktirafan daripada kerajaan Malaysia agar menghormati adat istiadat dan cara hidup mereka di kampung-kampung.

Perarakan itu. tambah Andrian, juga dirancang sebagai salah satu siri kempen untuk memberi kesedaran akar umbi tentang adanya satu deklarasi membela hak-hak Orang Asal .

Deklarasi tersebut dikenali Deklarasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu terhadap Hak Orang Asal (UN-DRIP).

Mereka bersurai secara aman selepas sidang akhbar itu selesai dan tidak ada sebarang kejadian atau tangkapan dilaporkan.

ADS