
Gaji minimum: RM900 di Semenanjung, RM800 Sabah, S'wak, Labuan
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata gaji minimum itu akan meliputi pekerja dalam semua sektor ekonomi di seluruh negara, kecuali perkhidmatan domestik, yakni pembantu rumah, tukang kebun dan sebagainya.
Rakaman
Jika BERSIH menganjurkan perhimpunan lagi untuk mendesak reformasi sistem pilihan raya, satu juta rakyat Malaysia akan turun beramai-ramai untuk menuntut pilihan raya yang bersih dan adil, dakwa Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.
Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mahu penganjur perhimpunan Sabtu lepas bayar pampasan kepada anggota pasukan keselamatan dan petugas media yang cedera akibat tindakan peserta perhimpunan.
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan RapidKL akan mengumumkan kerugian yang ditanggung mereka akibat perhimpunan tersebut tidak lama lagi.
Polis akan tubuh pasukan khas siasat kenyataan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang mendakwa perdana menteri adakan pertemuan dengan pegawai tertinggi tentera dan meminta mereka berbuat sesuatu jika BN kalah dalam pilihan raya.
"Sekiranya tindakan penyuraian tidak diambil seperti demikian, pertempuran boleh berlaku dan keadaan akan menjadi lebih berbahaya kepada kedua-dua pihak," kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.
Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menolak gesaan pembangkang supaya Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Tan Sri Abdul Aziz Yusof dan timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar meletakkan jawatan, kerana mereka dikatakan menjadi ahli Umno.
dikemaskini 7.48pm
"Kita tidak ada arahan khusus atau khas tentang rampas kamera. Kalau kamera itu ada senjata, lainlah," kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.
Bantahan BERSIH 3.0 Sabtu lalu - perhimpunan awam terbesar sejak gerakan Reformasi tahun 1999 - berhasrat untuk menumbangkan kerajaan, kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
dikemaskini 6.42pm
Pengerusi National Feedlot Corporation Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail berkata NFC tidak menerima tawaran pinjaman dari Public Bank untuk membeli unit pejabat di KL Eco City.
Ketua Dewan Muslimat PAS Selangor Faridah Abdull menyalahkan ejen provokasi yang menimbulkan panik dan kekacauan di Dataran Merdeka apabila gas pemedih mata digunakan pada perhimpunan BERSIH 3.0 Sabtu lalu
Timbalan presiden PKR Azmin Ali menafikan dakwaan bahawa beliau berhubung melalui isyarat dengan ketua umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memecahkan sekatan kawat duri polis di Dataran Merdeka.
Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa beliau dan timbalannya Azmin Ali tidak mengeluarkan arahan supaya peserta merempuh pagar kawat duri polis yang dipasang di sekeliling Dataran Merdeka.
Seorang dengan mata lebam, seorang lagi dengan mata berdarah dan ada juga mengalami lebam di dahi serta kesan tapak kasut di belakangnya...