mk-logo
Berita
Stadium Merdeka: Penganjur tunggu hingga tengahari esok

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menegaskan pihaknya akan menunggu sehingga tengahari esok untuk pihak pengurusan Stadium Merdeka membuat keputusan sama ada membenarkan perhimpunan Kebangkitan Rakyat diadakan di stadium tersebut pada 12 Januari ini.

Setakat ini, kata beliau, pihaknya masih belum menerima apa-apa berita berhubung kelulusan untuk menggunakan Stadium Merdeka.

NONE "Kita tunggu sehingga jam 1 tengahari esok sama ada diizinkan atau tidak. Sebarang pengumuman akan dibuat dalam sidang media esok, jam 4 petang di pejabat agung PAS.

"Kita akan adakan mesyuarat (sebelum itu) dan buat keputusan di situ," katanya dalam sidang media selepas mengetuai delegasi Pakatan Rakyat dan NGO bertemu dengan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar di Bukit Aman hari ini.

Mohamad berkata pihaknya memilih stadium tersebut bagi memenuhi cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini sewaktu perhimpunan BERSIH 3.0 yang meminta perhimpunan itu diadakan di stadium itu atau Stadium Bukit Jalil.

"Kita memilih Stadium Merdeka. Kita berharap perdana menteri akan menunaikan janjinya. Janji Ditepati," katanya.

NONE Sementara itu, Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution yang bersama dalam delegasi sebelas orang itu, turut membangkitkan mengenai status kelulusan daripada pengurusan stadium tersebut.

"IGP bertanya adakah kami sudah habis ikhtiar untuk mendapatkan Stadium Merdeka. Kami kata, ya. Kami menghantar surat pada 26 Disember lalu, dan membuat susulan. Sehingga semalam tiada berita.

"Kami menyatakan hasrat dan hajat kami secara terbuka, dan IGP mengambil maklum (mengenai perkara itu). Esok tarikh akhirnya," katanya.

Saifuddin berkata pihaknya akan memaklumkan kepada Ismail sebarang perubahan memandangkan mereka akan bermesyuarat esok bagi menentukan pelan seterusnya khususnya berkaitan pemilihan tempat perhimpunan.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini