
JK Fatwa: Pelaburan emas syarikat Genneva Malaysia Sdn Bhd tak sah
Ini disahkan oleh Pengerusi Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia, Prof Emeritus Tan Sri Abdul Shukor Husin dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, kerana tidak mematuhi sepenuhnya peraturan hukum syarak dan undang-undang negara.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan untuk menangguhkan urusan kajian semula persempadanan semula bagi membolehkan fokus diberi sepenuhnya kepada persediaan Pilihan Raya Umum ke-13.
Majlis Belia Felda Wilayah Terengganu (MBFM) hari ini mengadakan demonstrasi membantah cadangan Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) mengadakan perhimpunan Oren membantah penubuhan Felda Global Venture Holding (FGVH) Sdn Bhd.
dikemaskini
Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim memberitahu DUN, perkara itu lebih baik dibincangkan oleh pakar supaya semua perkara terperinci boleh diteliti dengan baik.
Ibu ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff cedera akibat dipukul sebelum dirompak barangan kemas dan wang tunai berjumlah lebih RM30,000 awal pagi ini.
Ketua pembangkang Datuk Mohamad Satim Diman berkata kerajaan negeri boleh meletakkan syarat untuk menghalang SYABAS menaikkan tarif air apabila meluluskan loji Langat 2 yang bernilai RM4.8 juta.
Ahli keluarga bekas pekerja Ladang Bukit Jalil pekerja akhirnya dapat menemui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung masalah perumahan mereka, selepas berkhemah di luar pejabat beliau di Putrajaya dua bulan lalu.
Dalam Rayuan tersebut, pendakwa kemuka 10 alasan memohon Mahkamah Rayuan mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi melepaskan dan membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada pertuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.
"BERSIH 2.0 menuntut kepada pihak berkuasa supaya menyiasat atas serangan ke atas Ong Kian Ming dan membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan," kata gabungan NGO tersebut dalam satu kenyataan.
dikemaskini 3.29pm
Keputusan itu belum dimuktamadkan kerana gagal mendapat persetujuan kedua-dua pihak dan perbincangan masih diteruskan, kata penganjur.
ULASAN
Za'ba menegaskan, satu sekte atau mazhab tidak dapat memberi kepuasan kepada seseorang Muslim kerana sebagai umat Islam kita harus dilatih melihat keluasan.
Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata pasukan itu akan menyiasat dakwaan bahawa pengawai siasatannya "menyeksa" tahanan ISA semasa reman.
Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata warga Malaysia itu dibenarkan mengundi melalui pos dengan syarat mereka perlu pulang ke tanah air sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh lima tahun sebelum parlimen dibubarkan.
Pengerusi bersama gabungan proreformasi sistem pilihan raya BERSIH Datuk S Ambiga berkata, langkah terus memburukkannya dengan pelbagai kaedah kini sudah tidak masuk akal.
WAWANCARA
Pengerusi Pasukan Bertindak India Nasional (NIAT) Datuk Thasleem Mohd mengakui Pakatan Rakyat ada menawarkannya kerusi negeri atau parlimen untuk pilihan raya umum akan datang.
Utusan Malaysia
mendakwa operasi lombong emas haram sejak beberapa tahun lalu di empat daerah di Kelantan menyebabkan kerajaan negeri mengalami kerugian jutaan ringgit selain mencemarkan dan merosakkan sungai.
ULASAN
"Selangor layak menjadi menjadi kayu ukur untuk rakyat menilai corak pemerintahan yang akan dilaksanakan jika Pakatan Rakyat mentadbir Putrajaya. Jika Selangor berjaya ditadbir dengan baik, telus dan penuh pertanggungjawaban, maka rakyat pasti yakin kebolehan kita di peringkat Persekutuan".
Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata tindakan itu bertujuan menjaga maruah dan imej Polis Diraja Malaysia di mata masyarakat bagi mengelak dilihat sebagai menyokong mana-mana parti politik di negara ini.