
Mangsa keempat jangkitan baru koronavirus di M'sia dari Wuhan
Kes paling baru itu melibatkan seorang lelaki warga China berusia 40 tahun, maklum KP Kementerian Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah.

Kes paling baru itu melibatkan seorang lelaki warga China berusia 40 tahun, maklum KP Kementerian Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah.

Ibu bapa kanak-kanak berkenaan, warga negara China enggan patuh arahan doktor supaya anak mereka yang berusia 2 tahun itu dikuarantin.








Tersebar juga khabar tidak benar kononnya penuntut Malaysia yang belajar di Wuhan, pulang ke negara ini dan sedang ditahan di hospital di Ipoh kerana positif virus itu.

KEMASKINI 27 JAN | KORONAVIRUS | Perkembangan wabak ini dan panduan pencegahan bagi mengelakkan jangkitan.

Menurut KLSCAH, pameran tulisan Jawi dan Tamil di rumah terbuka anjuran mereka itu pertama kali diadakan.


Sebelum ini, dilaporkan bekas AG itu meletak jawatan parti kerana tidak berpuas hati dengan campur tangan prosiding terhadap MP Sembrong, Hishammuddin Hussein.

Terdapat 97 kemalangan maut, maklum Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Azisman Alias.

Sempena sambutan Tahun Baharu Cina 2020, ketua menteri buat julung kali mengunjungi rumah Chong Chien Jen.

Syed Saddiq berkata isu itu bukan berkaitan agama atau bangsa, tetapi soal keselamatan dan kedaulatan undang-undang.

GLOBAL | Sementara Australia mengesahkan kes pertama hari ini.


“Saya berdoa kepada Allah SWT semoga wabak koronavirus dapat disisihkan dari Malaysia," kata Mufti WIlayah Persekutuan Dr Zulkifli Mohamad.


Pasukan itu ditempatkan di fasiliti kementerian di seluruh negara termasuk di hospital dan klinik.

Mereka yang berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan juga perlu memaklumkan mengenai sejarah perjalanan kepada doktor yang merawat.

"Setakat ini kita belum terima apa-apa (tawaran) dari kerajaan. Bila bercakap soal kerajaan pusat, maknanya kerajaan PH, bukan PM (perdana menteri) seorang," kata setiausaha agung PAS.

Pengecualian itu dibuat sebelum meletusnya virus koronavirus mula-mula dikesan di Wuhan, kata Dr Mahathir Mohamad.

Mengakui perkara itu di luar bidang kuasa kementeriannya, Dr Dzulkefly Ahmad berkata pihaknya berhasrat mengadakan perbincangan dengan Kementerian Dalam Negeri.

Presiden MCA itu mengulangi bahawa Muafakat Nasional tidak harus ditanggap sebagai satu formula, tetapi harus diterap dari segi semangatnya.

Susulan kenyataan oleh bekas parti komponen BN yang menyuarakan hasrat untuk kembali bersama gabungan itu.

Menteri kesihatan berkata pihaknya berharap pentadbiran peringkat negeri mendapatkan maklumat tepat dan terkini.

Melibatkan tiga pesakit yang merupakan isteri dan dua cucu kepada pesakit yang disahkan dijangkiti virus sama oleh Kementerian Kesihatan Singapura tiga hari lalu.

Perbincangan akan diadakan dengan Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Pengangkutan Jalan dalam masa terdekat, kata Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman Azisman Alias.

Penggunaan e-dompet semakin mendapat sambutan pengguna termasuk pelanggan restoran.

Beliau juga membangkitkan persoalan mengapa ladang tersebut dibeli pada masa lalu sehingga ia "terpaksa dijual dan TH Plantations mengalami kerugian".



Dakwaan yang tular di media sosial itu adalah tidak benar, kata pengerusinya Azhar Harun.

Suspek ditahan dalam satu serbuan di sebuah rumah di Miri, Sarawak, yang dipercayai menjadi tempat penyimpanan sebelum dipasarkan di luar negara.

Sejumlah 31,600 penerima surat diberi tempoh 30 hari untuk menjawab sama ada menerima tawaran itu atau tidak, kata Pengurus Besar Kanan Haji Syed Saleh Syed Abdul Rahman.

Laluan berkenaan - sebanyak empat ditemui setakat ini - dibina pada 1931 dan akan dibuka untuk pelancong tidak lama lagi.
