
Malaysia sumbang peralatan perubatan kepada Palestin
Hishammuddin berkata sumbangan itu dilakukan susulan perbincangan antara Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas.

Hishammuddin berkata sumbangan itu dilakukan susulan perbincangan antara Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas.

Menterinya, Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata Ketua Setiausaha kementerian itu telah diminta untuk menjalankan kajian bagi meneliti semula proses berkaitan.

Speaker Johor Suhaizan Kaiat berkata tidak seperti di Melaka, kerajaan negeri Johor tidak mengemukakan usul terlebih dahulu untuk menggantikannya sebagai speaker.

Penjawat awam dan pesara menzahirkan rasa bersyukur dengan pemberian itu.

Jabatan berkenaan ditutup selama dua hari bagi kerja pembersihan dan tindakan sewajarnya, setelah siasatan dan perbincangan dilakukan bersama Jabatan Kesihatan Negeri.

“Kami hidup dalam keadaan terdesak, terkandas di Thailand sejak 18 Mac, lebih dua bulan. Kami tak ada keperluan asas sama sekali," kata keluarga pemegang pas MM2H.

Menurut pelakon dan penerbit itu, pes berkenaan dipelajari daripada arwah bapanya dan resipi itu diwarisi turun-temurun.

Timbalan Speaker Aminuddin Zulkipli mengesahkan usul untuk memilih Zahir telah dihantar kepada speaker.

Mayat mangsa yang berpakaian lengkap ditemui terbaring di atas bahu jalan di hadapan sebuah kedai makan Jalan Memanda 3, Ampang Point pada 9.50 pagi.

Menurut pengerusi Amanah Kedah, jika ada Adun mahu melompat ke pihak pembangkang mereka wajar menyatakannya secara rasmi.

Bintulu juga tidak mencatatkan sebarang kes positif Covid-19 dalam tempoh 14 hari, katanya.

Timbalan Speaker Perak Aminuddin Zulkupli mengesahkan bahawa terdapat usul untuk menggantikan speaker dan timbalan speaker.

Makluman itu hadir selepas semua media sebelum ini menerima jemputan untuk menghantar satu wartawan dan seorang jurugambar.

KORONAVIRUS | Menurut Noor Hisham perhatian yang lebih perlu diberikan kepada golongan warga emas kerana mereka lebih rentan terhadap penyakit.

Polis menahan 32 individu sejak Selasa lepas sehingga semalam berhubung kes berkenaan.

Noor Hisham merujuk kepada kebimbangan orang ramai sekiranya ayam dari kilang ayam di Negeri Sembilan, yang ditutup setelah pekerjanya positif Covid-19, selamat dimakan.

DUN MELAKA | Turut menjari perhatian dalam sidang hari ini ialah tindakan bekas ketua menteri melempar buku peraturan dewan kepada speaker.

NGO berkenaan mendakwa ada pemilik pajak gadai tidak memberikan moratorium seperti yang dipersetujui sebelum ini.

Menteri Kesihatan nafi ada kaitan dengan syarikat Khazanah Jaya yang didakwa dapat kontrak bernilai jutaan ringgit daripada KKM melalui rundingan terus.

Noor Hisham memaklumkan bahawa 70 kes baru itu terdiri daripada 13 kes import dan 57 kes jangkitan tempatan.

GLOBAL | Nilai eksport meningkat 11 peratus pada suku pertama 2020, dengan Asia Tenggara menjadi pasaran terbesar.

"Jadi, persoalannya adakah beliau pembangkang atau kerajaan? Kita harap Takiyuddin akan menjawab dalam masa terdekat sebelum sidang Dewan Rakyat," kata Prabakaran.

Pada masa sama Setiausaha PAS Kelantan Che Abdullah Mat Nawi yakin ahli politik yang mementingkan kepentingan rakyat akan menyokong kerajaan dan Muhyiddin.

Jangkitan itu turut menyebabkan kembalinya Covid-19 di Perak setelah hampir dua minggu tiada kes di negeri itu.

Penduduk yang berdepan masalah juga boleh memaklumkan kepada polis yang ditempatkan untuk meronda kawasan terbabit, kata Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Nik Ezanee Mohd Faisal.

Sebaliknya kes dikesan ekoran majikan patuh kepada SOP iaitu dengan membawa pekerja untuk menjalani ujian, kata Ismail Sabri.

KEMASKINI 4.32PM | "Jangan gunakan kebebasan (PKPB) ini, akhirnya kita bahayakan nyawa keluarga kita," kata menteri kanan itu.

KORONAVIRUS | Untuk zon hijau pula terdapat 116 kes direkodkan semalam berbanding 118 daerah pada kelmarin.

Adun PN membuat undian selepas speaker membuat arahan sidang ditangguhkan, kata timbalan speaker Dr Wong Fort Pin.

Naib presiden Amanah itu masih jadi pengerusi agensi berkenaan namun, kata Che Abdullah, kerajaan memiliki ramai calon dianggap layak untuk dilantik sebagai pengganti.

Bagaimanapun ketua pengarah ROS enggan mengesahkan sama ada aduan mengenai parti itu sudah dibuat atau sebaliknya.

KEMASKINI 2.55PM | Serbuan terhadap warga asing tanpa dokumen itu dibuat ketika PKPD di kawasan itu dijangka tamat dua hari lagi.

Alasan yang diberikan Muhyiddin, kata Mahathir, ialah DAP akan menghancurkan Melayu namun beliau yakin ia tidak akan berlaku dengan begitu mudah.

Tiada kemalangan jiwa tetapi pemeriksaan bomba mendapati hampir 50 peratus bahagian dalam rumah dan perabut hangus, kata polis.

PBT akan memastikan kawasan berisiko tinggi, antaranya tapak pembinaan, diberi penekanan yang lebih, kata Annuar Musa.

DUN MELAKA | Sidang berlangsung dengan hanya dihadiri wakil rakyat PN dan diadakan kira-kira sejam selepas ditangguhkan oleh speaker terdahulu.

Pegawai DUN berkata larangan itu disebabkan wabak Covid-19.

Berada dalam kerajaan lebih baik tetapi bukan sehingga menggadaikan prinsip, katanya dalam wawancara bersama media Australia.

Ia bermula apabila bekas ketua menteri Idris Harun (Sungai Udang-Umno) bangun dan berkata Omar Jaafar tidak layak untuk duduk di kerusi speaker.

Biar mati pengundi, jangan mati gaji GLC.

GLOBAL | Menerusi artikel 30 halaman yang disiarkan di laman web kementerian luar negara itu, ia antara lain menjawab dakwaan oleh Setiausaha Negara AS Mike Pompeo dan Donald Trump.

Setakat ini kepimpinan parti memutuskan cuma menyertai kerajaan PN dan bukan menjadi parti komponen PN, jelas presiden Umno.

Presiden Umno berkongsi pengalaman menerajui parti pembangkang utama selama 22 bulan.

Mereka yang ingin berbuat demikian perlu mempunyai alasan munasabah, kata Abdul Hamid susulan tamatnya kebenaran perjalanan rentas negeri semalam.
