
Isu kalimah Allah, Koh minta rakyat M'sia bertenang
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata perkara ini adalah pendapat anggota kabinet Malaysia selepas isu itu dibangkitkan dan dibincangkan semasa satu mesyuarat hari ini.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata tindakan itu dibuat berikutan beberapa faktor teknikal termasuk permohonan yang dibuat oleh kumpulan ibu tunggal berkenaan disifatkan tidak sah.
Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) kini sedang menjalankan siasatan dalaman ke atas pegawainya yang terlibat mengeluarkan arahan kepada satu kuil di Pekan Bangi Lama supaya mengurangkan bunyi bising.
Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata sasaran awal kutipan tahun lepas adalah RM110 bilion tetapi pada akhir tahun, jumlah kutipan yang berjaya dilakukan adalah RM124.8 bilion.
Menteri Kewangan Kedua itu berkata jumlah itu melibatkan 4.1 juta isi keluarga yang menerima BR1M tahun lepas dan bakinya adalah pemohon baharu yang melibatkan orang bujang kira-kira 1.7 juta selain isi keluarga yang baru memohon.
Saman itu adalah berhubung kegagalan kerajaan negeri menunaikan janji memberi elaun kepada semua ibu tunggal di Selangor seperti yang dijanjikannya dalam manifesto pilihan raya umum 2008.
Naib Presiden Kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan menafikan laporan beliau dalang di sebalik konspirasi menggulingkan Presiden parti Tan Sri Abdul Taib Mahmud.
Ketua Penerangan UMNO Selangor Abdul Syukur Idrus berkata beliau yakin manifesto itu bukan satu janji kosong sebaliknya perancangan yang mampu dilaksanakan demi kepentingan rakyat Selangor.
Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang merupakan timbalan perdana menteri pada tahun 1990-an – sebelum dipecat pada 1998 – namun menegaskan bahawa beliau tiada peranan dalam dakwaan pemberian kerakyatan kepada warga asing di Sabah.
Yang dipertua PERKASA negeri, Yusof Suhaimi Mohd Yatim berkata NGO tersebut masih menghormati undang-undang dan sentiasa memperjuangkan keamanan negara.
Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menyalahkan setiausaha agung DAP Lim Guan Eng yang didakwanya sebagai "batu api" dalam isu penggunaan kalimah Allah sehingga menyebabkan pertikaian di antara masyarakat berbilang agama dan bangsa.
Dakwaan tersebut dibuat di forum mengenai 'Kebebasan
Bekas mufti Perlis Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menasihatkan semua pihak supaya tidak menghukum seseorang atau penyertaannya dalam sebuah organisasi berdasarkan sangkaan tanpa mengetahui sebabnya secara terperinci.