
Gereja lapor polis risalah 'rancang' bakar Bible versi BM
Sebuah gereja Kristian di Butterworth membuat laporan polis hari ini selepas menerima risalah yang menyatakan bahawa akan ada satu "acara" untuk membakar Bible versi Bahasa Malaysia pada jam 10 pagi Ahad ini.
Pihak berkuasa mesti segera menyiasat bekas pengarah SPR Sabah, Wan Ahmad Wan Yusof kerana didakwa mengarahkan SPR negeri mengeluarkan nombor kad pengenalan kepada pendatang yang tidak layak pada tahun 1990-an, kata Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian.
Seorang anggota polis yang ditugaskan mengawal suspek tahanan polis, A Kugan hari ini mengakui bahawa beliau tersilap kerana tidak mencatat tindakan Konstabel V Navindran memukul Kugan.
Keperluan utama ialah mereka mesti pulang ke tanahair selama sekurang-kurangnya 30 hari dalam tempoh lima tahun terakhir sebelum pembubaran Parlimen akan datang.
dikemaskini
Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi perdana menteri Malaysia yang pertama menjejak kaki ke bumi Palestin apabila beliau melakukan lawatan kemanusiaan ke Gaza hari ini.
Timbalan perdana menteri yakin Melaka akan terus menjadi kubu kuat BN pada pilihan raya umum ke-13 dan dijangka mempertahan semua kerusi di samping mampu menawan beberapa kerusi pembangkang.
Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bakal diteruskan bagi tempoh masa yang panjang sekiranya rakyat terus memberikan mandat kepada kerajaan BN pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13), kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.
BERSIH Sabah mahu semua tokoh kerajaan negeri dan persekutuan yang berkhidmat sewaktu berlakunya pemberian "warganegara-untuk-undi", termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, disepina oleh RCI siasat pendatang di Sabah.
Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin ditanya mengenai kenyataan presiden NGO pro-Melayu PERKASA, Datuk Ibrahim Ali yang menggesa umat Islam membakar kitab Injil berbahasa Melayu dengan kalimah Allah.
Datuk Seri Salleh Said Keruak mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu perkara sebenar mengenai pendatang tanpa izin kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja yang dipertanggungjawabkan menyiasat masalah itu yang berlarutan di negeri ini.
Pengerusi Bersama BERSIH, Datuk S Ambiga berkata SPR mesti menyatakan perancangannya sekarang untuk membersihkan daftar pemilih ekoran pendedahan dalam siasatan suruhanjaya diraja (RCI) terhadap pendatang asing di Sabah mengenai kewujudan pengundi haram.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor dijangka memasuki Semenanjung Gaza yang didiami 1.7 juta rakyat Palestin untuk lawatan kemanusiaan hari ini.
Polis Diraja Malaysia (PDRM) berada di landasan betul dalam melaksanakan tanggungjawab memastikan keamanan negara terpelihara walaupun ada pihak yang memandang serong, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar hari ini.
Peguam mewakili exco kanan kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa memfailkan injuksi interlocutari ke atas Petronas untuk menghalang syarikat petroleum tersebut daripada membayar royalti – yang sepatutnya diperolehi kerajan negeri – kepada kerajaan persekutan atau ejennya.
dikemaskini 2.34pm
Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin hari ini berkata dakwaan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung isu pemberian kerakyatan kepada warga asing sebelum merdeka tidak perlu diberi tumpuan.
Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan pengedar buku Borders untuk menyoal balas Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berhubung semakan kehakiman yang difailkan untuk mencabar tuduhan JAWI ke atas pegurus kedai syarikat terbabit.
Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali menjelaskan, beliau menyeru supaya membakar Injil berbahasa Melayu dengan kalimah Allah untuk menyedarkan pihak yang didakwanya cuba menyebarkan agama lain kepada umat Islam.
Ekoran tindakan presiden PERKASA, Datuk Ibrahim menggesa umat Islam membakar Bible versi bahasa Malaysia yang menggunakan kalimah Allah.
NGO Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (ANAK) merancang untuk mendapatkan pengisytiharan mahkamah bagi membatalkan sekatan Felda ke atas ceramah anjuran Pakatan Rakyat di dalam kawasan tanah rancangan tersebut.