
Gaji rendah: Reformasi undang-undang buruh, gesa BNM
Kajian Bank Negara juga mendapati penciptaan jenis pekerjaan berkemahiran tinggi dan bergaji tinggi "tidak mencukupi".

Kajian Bank Negara juga mendapati penciptaan jenis pekerjaan berkemahiran tinggi dan bergaji tinggi "tidak mencukupi".

Bank pusat juga sedang berusaha mempercepatkan peralihan kepada sistem pembayaran elektronik bagi mengurangkan penggunaan wang tunai.

Kabel terbabit meletup ketika kerja-kerja penyelenggaraan berhampiran pencawang TNB Sauk, Kuala Kangsar sedang dilakukan.

Ini antara penemuan dalam laporan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia dan NGO Fortify Rights mengenai pemerdagangan manusia berjudul "Dijual seperti Ikan."

Perbincangan sedang berjalan dan ia termasuk mendapatkan pandangan Majlis Media Malaysia yang diharap dapat ditubuhkan pada bulan depan.

"Ujian (ini) untuk mengesahkan aplikasi dan keberkesanannya dalam rawatan-rawatan beberapa penyakit tertentu," maklum Dr Dzulkefly Ahmad.

Ia bertujuan menyelaras usaha dan memberi fokus menarik pelancong sempena Tahun Melawat Malaysia 2020.




Penyokong tegar Dr Mahathir itu membidas Zaid Ibrahim dan menasihatinya supaya "duduk diam-diam."



Ketua polis KL berkata seramai 28 orang telah diambil keterangannya berhubung insiden berhampiran majlis sembang santai bekas PM Najib Razak.

Menteri Luar NZ Winston Peters dalam kunjungannya ke Malaysia berkata negaranya menghargai sokongan yang diberikan susulan tragedi 15 Mac lalu.

Dr Muhajid Yusof berkata fahaman radikal jika tidak ditangani akan memberi ancaman kepada negara.

Sektor perkhidmatan dijangka berkembang 5.7 peratus daripada 6.8 peratus pada 2018.

Anggaran sebelum ini adalah 4.9 peratus dan kata Shamsiah, penurunan itu selari dengan semakan pertumbuhan yang sama mengenai ekonomi global.

PARLIMEN l Sementara itu wakil PAS, BN tidak hadir pendengaran PAC hari ini sehinggalah jawatankuasa itu diketuai pembangkang.

Dipanggil sebagai Vector, kenderaan yang mencuri tumpuan di Lima 2019 itu adalah kenderaan berasaskan drone dan direka untuk membawa penumpang, karga dan juga bagi pemantauan.

PARLIMEN l Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo memberi jaminan akan memberi jawapan secara bertulis.

Ia antara 23 pemenang Asia-Pacific Innovation Challenge oleh Google News Initiative.


PARLIMEN l Ketika itu, menteri sedang berucap menggesa supaya menentang tindakan mengancam atau gangguan secara fizikal terhadap pekerja media.

Tony Fernandes berkata menutup syarikat itu bukan suatu keputusan yang bijak tetapi beliau tidak berminat mengambil alihnya.


Perkara itu masih dalam siasatan, kata seorang pegawai dari Jabatan Peguam Negara.

Timbalan pengerusinya Wong Kah Woh berkata PAC tetap cukup korum untuk bermesyuarat walaupun tanpa tiga anggota parlimen dari dua parti itu.


Menurut Lim, proses penjualan dan pelupusan hartanah itu secara tender terbuka untuk mendapat nilai terbaik.

Beliau berkata sebelum ini anak sulung presiden parti itu turut melakukan tindakan sama melibatkan jawatan parti dan kerajaan.


AAM bukan lagi entiti yang wajar didaftarkan untuk mewakili sukan bermotor di Malaysia seperti yang termaktub dalam Seksyen 20 Akta Pembangunan Sukan.

Ini bertujuan bagi memastikan rumah tersebut hanya boleh dimiliki oleh golongan yang berkelayakan dan mengawal harga rumah itu.


Ong menegaskan bahawa ini tidak ada kaitan dengan projek kereta kebangsaan ketiga ataupun ia akan menjadi kereta terbang.

Ahmad Yakob turut sependapat dengan presiden PAS yang mengakui bahawa Dr Mahathir seorang yang tegas.

Mahkamah Persekutuan mendapati Mahkamah Rayuan tidak mempunyai bidang kuasa untuk membenarkan permohonan Najib.

Selain sindiket dan NGO, Hannah Yeoh berkata sekolah dan rumah ibadat juga dilarang berbuat demikian.

Ketua Penerangan Umno Annuar Musa turut tidak bersetuju bahawa Dr Mahathir adalah seorang diktator.


Menurut Ketua Polis Selangor, Noor Azam Jamaludin, ini kerana kes tersebut sudah berada di mahkamah dan pihaknya tidak boleh campur tangan.

Sebaliknya, pengecilan saiz perkhidmatan awam hanya melibatkan sebanyak enam peratus penjawatan yang tidak diisi.


Dua polis itu didakwa menerima suapan sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan, manakala anggota bomba untuk menyokong pemohonan lesen dari DBKL.

Kad pengundi mengandungi maklumat mengundi seperti tempat mengundi, saluran serta tarikh dan masa mengundi.

Menurut Najib, jika negara-negara Eropah dan China enggan membeli minyak sawit dari Malaysia dan ini diikuti oleh India, maka kehidupan peneroka-peneroka akan bertambah susah.

Dalam sebutan kes di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini, pihak pendakwa menyerahkan sebahagian dokumen kepada pihak pembelaan.

Mereka mati di tempat kejadian dalam kemalangan di Kilometer 33 Lebuhraya Utara Selatan dekat Kulai, Johor.

Bagaimanapun beliau berkata lima ahli lembaga pengarah telah dilantik di kalangan pegawai Kementerian Kewangan yang "berpengalaman dan berpengetahuan luas".


"Biar prosesnya lambat, asalkan negara selamat," kata MP Pasir Gudang, yang berpandangan kerajaan sepatutnya membawanya ke Parlimen dan Majlis Raja-raja terlebih dulu.
