
Anwar jamin PM: Sidang parlimen bukan nak tolak PN
Sebaliknya kata presiden PKR, beliau juga setuju 'Kak Kiah, diberikan bantuan, malah "minta disegerakan."

Sebaliknya kata presiden PKR, beliau juga setuju 'Kak Kiah, diberikan bantuan, malah "minta disegerakan."

"Pihak kami memohon maaf sekiranya beberapa tips yang dikongsikan tidak bersesuaian dan menyentuh sensitiviti golongan tertentu," kata Jabatan Pembangunan Wanita.

"Selamat Hari Doktor Sedunia," kata bekas PM dalam video khas bersama isterinya Dr Siti Hasmah yang kemudian menggesekkan biola sebagai tanda penghargaan.

Perhimpunan itu sebelum ini dilaporkan mencetuskan beberapa kluster jangkitan Covid-19 baru di negara berkenaan.





Ucapan Ahmad Faizal Azumu turut mencuri tumpuan pengarah filem Hantu Kak Limah, Mamat Khalid yang meminta orang ramai bertenang.




Bagi menggantikan Hasni Mohammad yang diangkat menjadi menteri besar negeri itu.

Menteri dalam negeri memberikan amaran supaya orang ramai tidak melindungi individu yang dikaitkan dengan kluster jangkitan wabak itu.

Kementerian seharusnya membantu wanita yang berdepan keganasan rumah tangga dan isu kebajikan, bukannya memberi tumpuan kepada penampilan dan nada suara mereka.

Noor Hisham berkata demikian ketika diminta mengulas kritikan beberapa pakar perubatan terhadap penyemburan cecair nyahkuman kuman di jalan raya yang dilakukan KPKT.

Ini selagi peniaga mematuhi panduan mencegah penularan wabak Covid-19, maklum Dr Noor Hisham.

Jokowi turut mengumumkan langkah-langkah untuk membantu rakyat berpendapatan rendah, termasuk menghulurkan bantuan makanan.


Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah 87 berkata pihaknya kini sedang bekerjasama dengan polis mengenal pasti 87 nama yang dikaitkan dengan himpunan itu.

Sekiranya benar duit itu duit haram, kenapa harus kami laporkannya? soal bekas menteri itu.

Adakah apa yang dilakukan setakat ini berkesan, soal bekas PM sambil meminta kerajaan segera selesaikan masalah wabak Covid-19.

Setakat tengah hari tadi, jumlah kematian terkumpul adalah 43 orang dan jumlah keseluruhan 2,766 kes.




Parlimen sedang merangka langkah-langkah yang perlu diambil sebagai persiapan susulan penularan wabak Covid-19.

Menurut Bank Dunia, golongan berpendapatan rendah (B40) dan kelas menengah (M40) akan kehilangan pekerjaan.


Perkara itu diputusakan Majlis Keselamatan Negara selepas beberapa negara, termasuk China, menyaksikan peningkatan kes import Covid-19.

Aeon Credit menyediakan tempoh penangguhan bayaran balik selama sebulan kepada semua jenis pinjaman kecuali pinjaman kad kredit.

Bank Negara Malaysia (BNM) berkata aset mata wang asing lain pula berjumlah US$33.8 juta.

Menteri pertahanan itu berkata, sama ada PKP akan dilanjutkan atau tidak bergantung kepada orang ramai.


Menurut Dr Musa, tindakan menteri terbabit melakukan proses nyah kuman semalam tidak bertanggungjawab dan memperbodohkan diri sendiri.

Perkenan oleh Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah bertujuan membantu meringankan beban kewangan kerajaan.

Hishamuddin berkatatabung itu bagi memenuhi kekurangan peralatan perubatan yang dihadapi petugas barisan hadapan Wisma Putra.


Mereka yang selesai bertugas dikehendaki melakukan saringan kesihatan, kata ketua polis Terengganu.

Operasi sanitasi awam itu meliputi kawasan yang diklasifikasikan sebagai zon merah, jingga dan kuning di seluruh negara.




Pengurusan bazar Ramadan perlu diubah suai tanpa membatalkannya memandangkan ia merupakan keperluan, kata Annuar.

Penyanyi itu berkata, dia dan keluarganya segera melakukan ujian pagi tadi selepas mempunyai kontak rapat dengan bapa mentua di kampung.

"Bukanlah bangsawan mahupun selebriti, kami hanya penjual ayam bersimpati,” kata pegawai syarikat pembekal dan pemproses ayam Norliza.

Kondominium City One dikenakan PKPD, pengurusan berkata tidak adil salahkan penghuni warga asing.

Mereka terdiri daripada tiga Adun Umno, dua Adun PAS dan dua lagi daripada Bersatu.

KEMAS KINI: Pelaksaaan sistem itu ditangguhkan bagi kajian terperinci.

Walaupun SPRM tidak menyebut sebarang nama, namun adalah jelas ia merujuk kepada Syed Saddiq Abdul Rahman.

Demi kesihatan semua, yang Islam, yang bukan Islam.

Kementerian Wanita dan Keluarga (KWK) juga menasihatkan wanita yang bekerja dari rumaha sepanjang PKP supaya bertatahias, bersolek dan berpakaian kemas.

Pihak berkuasa terus menguatkuasakan perintah kawalan pergerakan.

Virus maut itu kini menular ke sekurang-kurangnya 177 negara dan wilayah di seluruh dunia, dengan lebih 36,000 kematian.

Perkhidmatan teksi dan e-hailing pula akan hanya dibenarkan beroperasi bermula jam 6 pagi hingga 10 malam.

Semalam, menteri perumahan itu turut serta dalam proses nyah kuman di enam lokasi zon merah Covid-19.

Keempat-empat artis terbabit mengakui tersilap cakap berkaitan bantuan khas kerajaan untuk golongan penghibur.

ULASAN | Dalam perang melawan virus ini, akan lahir kehodohan manusia. Dalam perang ini juga akan lahir keindahan kemanusiaan.

Lelaki berusia 64 dan 66 tahun itu ditahan pada kira-kira 2 petang oleh sepasukan polis hasil daripada maklumat yang diterima.

GLOBAL | Ketika kes positif Covid-19 menunjukkan penurunan di seluruh China, kadar positif wabak itu yang dibawa dari luar pula menunjukkan pertambahan.

Lukisan "Lentetuin", atau "Spring Garden," bertarikh sekitar tahun 1884 dipinjam dari Muzium Groninger.

ULASAN | Tidak bolehkah pengecualian diberikan kepada sidang khas parlimen demi meluluskan perbelanjaan membantu dan melindungi rakyat?

GLOBAL | Wakil rakyat bagi kawasan Medan itu berang kerana dilarang menziarahi rumah rakannya yang meninggal dunia.

GLOBAL | Meskipun sedang melipatgandakan ujian saringan, langkah pencegahan AS masih dianggap tercicir berbanding Itali dan Korea Selatan.

KORONAVIRUS | Sebanyak 809 orang ditempatkan di pusat kuarantin seluruh Sabah dan lapan daripadanya dibenarkan pulang semalam.

Kenderaan berkenaan ditemui terbiar di berhampiran kawasan sebuah masjid.

ULASAN | Memperjuangkan hak sambil menangis adalah kebebalan. Sepatutnya bangunlah dan hasilkan kerja yang dihormati tanpa perlu meraih belas kasihan.

KORONAVIRUS | Ini semua terpaksa dilakukan demi kebaikan rakyat Malaysia juga.

Kebakaran hutan simpan di Cheneh, Chukai itu dipercayai ekoran pembakaran terbuka.

Kerajaan negeri juga sedia menambah sebarang keperluan sepanjang perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) di kawasan itu, kata Amirudin Shari.

Langkah membersihkan permukaan yang sering disentuh lebih memberi impak, kata Dr Christopher Lee yang juga bekas Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan.